Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu compozitorul Șerban Nichifor

Publicat: luni, 25 August 2014 , ora 14.52

Născut în București, pe 25 august 1954, Șerban Nichifor a primit titlul de Doctor în Muzicologie la Universitatea Națională de Muzică din capitală. El este membru Vox Novus și Living Music Foundation (SUA), violoncelistul ansamblului Duo Intermedia și co-director al Nuova Musica Consonante - Living Foundation Muzica Inc Festival. După numeroase distincții și premii obținute de-a lungul carierei sale de compozitor, acesta își desfășoară și activitatea de profesor la Universitatea Națională de Muzică, București.


Radio România Muzical vă urează "La mulți ani!" cu ocazia celor 60 de ani împliniți astăzi. Cum vă găsim la acest an aniversar? Lucrați în prezent la ceva nou?

În primul rând vreau să vă mulțumesc pentru urările dumneavoastră. Cu această ocazie vreau să transmit cele mai profunde sentimente de admirație și recunoștință față de Radio România Muzical, pentru imensul ajutor oferit de-a lungul carierei mele. Cele mai importante lucrări ale mele au fost promovate, înregistrate și programate în concertele organizate de Radiodifuziunea Română.

Principala mea realizare din ultimii ani este aceea că am reușit să salvez în format electronic toată creația Lianei Alexandra, iubita mea soție și ilustra compozitoare care a trecut în eternitate în anul 2011. Cel mai important lucru din această vară a fost acela că s-a acceptat postarea tuturor lucrărilor mele și ale Lianei Alexandra pe un site de mare prestigiu, Interantional Musyc Score Library, unde sunt centralizate lucrările marilor compozitori clasici. Acest lucru este foarte important deoarece, așa cum spunea maestrul meu Aurel Stroe, meseria de compozitor este o meserie post-mortem. Noi toți ne bucurăm în decursul vieții de eventuale succese, colaborări, dar aceste lucruri sunt totuși efemere. Ceea ce rămâne, dacă rămâne, este opera iar lucrul cel mai important este ca aceasta să se păstreze undeva. Toată opera Lianei este la ora actuală publică, liber accesibilă, și acest lucru este extrem de important datorită faptului că această operă reprezintă totodată și viața ei.

Personal tocmai am avut un concert extrem de important la Rockport Music Festival, susținut de unul dintre cei mai importanți clarinetiști din lume Richard Stoltzman alături de soția sa Mika Yoshida-Stoltzman, o fantastică marimbafonistă de origine japoneză. Mi-au făcut un mic portret componistic la acest festival american, Stoltzman a cântat CARNYX, o lucrare care circulă foarte mult, iar Mika Stoltzman a interpretat o lucrare denumită Călușari, inspirată de binecunoscutul dans popular românesc. În aceasta vară am finalizat o operă video intitulată Exodus, bazată pe binecunoscutul poem al lui Benjamin Fondane, poem scris cu puțin timp înainte de a fi introdus în camera de gazare de la Auschwitz. Este un testament zguduitor nu numai al lui ca persoană dar și a artistului în fața destinului crunt, în fața morții și a vieții eterne. Continui această preocupare referitoare la lucrările dedicate martirilor holocaustului. De curând am finalizat și niște lieduri pe versurile unui mare poet israelian de origine română Benedict Solomon, dedicate tot martirilor holocaustului, iar în viitorul apropiat sper cu ajutorul lui Dumnezeu dacă voi avea sănătate și liniștea sufletească de care e nevoie să finalizez și un proiect cu alt mare scriitor israelian de origine română Vlad Solomon. Proiecte există dar important este să le și finalizăm.

În acest an s-au împlinit 20 de ani de când a fost înființată Nova Musica Consonante, această mișcare inițiată în România și dedicată neo-consonantismului pe care am realizat-o împreună cu Liana Alexandra. Post-modernismul românesc are atâtea ipostaze, toate la fel de valoroase și una dintre aceste ipostaze este cea denumită neo-consonantism. Liana a fost o promotoare de prim rang, primul creator român care a introdus această dimensiune în spiritualitatea românească iar eu am ajutat-o cu modestele mele posibilități. Amândoi am fost dedicați acestei idei. Împreună cu Vox Novus New York, cu care avem deja o colaborare tradițională sperăm ca în viitor să realizăm un nou festival Nova Musica Consonante la New York.

Interviu realizat de Teodora Radu