Arhivă : Interviuri Înapoi

Mariana Nicolesco: 'S-a încheiat cu brio ediția Masterclass 2014'

Publicat: luni, 4 August 2014 , ora 11.28

"Marea bucurie pe care ne-a adus-o ediția din acest an a Cursurilor de Măiestrie Artistică din cadrul Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée a fost aceea de a constata că ni s-au alăturat nenumărate voci noi, multe foarte frumoase și bine pregătite, talente conștiente de faptul că drumul spre performanțele excepționale nu este niciodată facil și e întotdeauna exaltant.

Progresele făcute în această săptămână ne asigură perspectiva unei excepționale ediții 2015 a Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, ediție jubiliară marcând 20 de ani de când am creat această formidabilă instituție care azi e recunoscută ca parte a patrimoniului mondial al culturii și se bucură de Înaltul Patronaj UNESCO.

Am onorat sâmbătă, 2 august 2014, memoria Haricleei Darclée la 75 de ani de la trecerea sa în eternitate, ascultând și cele două cântece românești cântate de ea, singura mărturie sonoră a unei voci și a unei personalități care avea să domine lumea lirică timp de 25 de ani. Și am salutat memoria minunatului bariton Nicolae Herlea, plecat la cele veșnice în acest an și care a fost dintotdeauna alături de mine și de tinerii noștri prieteni veniți de pretutindeni să-și asume experiența marilor tradiții ale artei cântului. Nu am păstrat un moment de reculegere, cum se obișnuiește, ci toată audiența din sala vechiului teatru în care a debutat Darclée, în picioare, a ovaționat numele lui Nicolae Herlea și cântul său în Il Barbiere di Siviglia de Rossini.

Dr. Stephan Poen a conferențiat despre cele două personalități și despre creația lui Gluck și Jommelli la 300 de ani de la nașterea acestor mari compozitori și despre Meyerbeer la 150 de ani de când s-a stins. Conferința a fost acompaniată de proiecțiile video ale interpretărilor mele pe scenele lumii ale unor capodopere ale artei lirice: Alceste de Gluck, Fetonte de Jommelli, Gli amori di Teolinda de Meyerbeer și Tosca de Puccini, după care a urmat un recital al tinerilor artiști în care au strălucit sopranele Silvia Micu, Alida Barbu și Aida Pavăl, mezzosopranele Maria Popa și Emanuela Pascu, tenorii Ionuț Hotea și Adrian Dumitru, acompaniați la pian de Ioana Maxim și de Peter Kolcsar.

Tot ei au acompaniat duminică, 3 august, zecile de participanți care s-au întrecut unii pe alții în bravură în cadrul Concertului maraton Master Class, care a durat aproape șase ore, timp în care am condus în scenă marea noastră bătălie pentru perfecțiune, spre încântarea publicului, reluând fiecare imprecizie sau eroare, până la apropierea de desăvârșire".

Foto: Master Class Mariana Nicolesco 2014