Arhivă : Interviuri Înapoi

Adina Dumitrescu despre Țintea Muzicală - ediția a 6-a

Publicat: joi, 24 Iulie 2014 , ora 12.25

În fiecare an în luna iulie cei care suferă de lipsă de muzică după încheierea stagiunilor, pot face o escapadă la Țintea, unde de șase ani are loc un festival inedit. Este organizat de compozitoarele Adina Dumitrescu și Dana Cristina Probst și propune recitaluri, conferințe și ateliere. Ce e frumos la acest eveniment este atmosfera extrem de familiară care se instalează între artiști și public. Anul acesta, Festivalul Țintea Muzicală a adus nenumărate surprize, despre care ne-a vorbit compozitoarea Adina Dumitrescu într-un interviu exclusiv.


Doamnă Adina Dumitrescu, ce anume aduce ediția din acest an subintitulată "Cinci note muzicale. Redescoperiri"?

Ca în fiecare an, Țintea muzicală își propune o temă. Anul acesta este vorba de pentatonie - cinci note muzicale. Protagoniștii ediției sunt duo-ul Christophe Roy și Noëmi Schindler - vioară cu violoncel. Această pentatonie este privită nu numai așa cum o știm, ci și în perspectiva unor noi puncte de vedere, de aceea și subtitlul de "redescoperiri"… Redescoperim pentatonia din folclor, din muzica gregoriană, din jazz, din muzica clasică de până acum, dar în calitate de compozitori, continuăm să privim această structură din noi unghiuri.


Anul acesta activitățile s-au îmbogățit cu o serie de cursuri de cânt coral. Ați dori să ne spuneți mai multe?

Suntem bucuroși că festivalul nostru a avut ecou puternic în locul în care s-a născut, respectiv orașul Băicoi; ne-am gândit astfel să oferim copiilor și tinerilor de aici câteva zile de atelier de cânt sub îndrumarea uneia dintre participantele la festival, Carolina Iulia Astanei - mezzosoprană la Opera din Gratz, Austria.


Și nu doar atât! Concerte vom avea ocazia să auzim și la București. Țintea de la București cum va suna?

De mult ne dorim să aducem împreună locurile în care se face muzică, să nu mai separăm Bucureștiul de rest. Noi am pornit de la Țintea, cartier al Băicoiului, oraș aflat la 20 de kilometri de Ploiești; aici există puțină muzică, fiind o localitate destul de săracă în evenimente culturale. Și pentru că facem și muzică contemporană - suntem compozitori printre organizatori - vrem să aducem ascultătorilor muzica nouă alături cu istoria muzicii.

Interviu realizat de Petra Gherasim