Arhivă : Interviuri Înapoi

Masterclass-ul de Cânt bizantin desfășurat la Iași - ediția a VII-a

Publicat: miercuri, 9 Iulie 2014 , ora 12.27
Luni, 7 iulie 2014, a debutat la Iași o nouă ediție a Masterclass-ului de Cânt bizantin. Evenimentul se desfășoară pe parcursul a cinci zile și propune participanților o varietate de cursuri teoretice și practice, conferințe și alte cursuri opționale susținute de personalități ale bizantinologiei universale. Tematica abordată anul acesta este Genul compozițional irmologic

Abordări practice și teoretice, iar cursurile se vor finaliza cu un concert ce va avea loc în Catedrala Mitropolitană din Iași. Mai multe detalii am obținut de la Ștefan Mihalcea, membru al corului Byzantion și unul dintre organizatorii masterclass-ului de la Iași.


Domnule Ștefan Mihalcea vorbim despre cea de-a VII-a ediție a Masterclass-ului de Când Bizantin de la Iași. Aș dori să ne oferiți câteva informații despre acest masterclass. În primul rând, cine a avut inițiativa înființării sale
?

Inițiativa a pornit în anul 2008, la îndrumarea maestrului Lykourgos Angelopoulos, trecut la Domnul acum, în anul 2014, în luna mai, împreună cu mai mulți studenți și membri ai corului Byzantion. Îndrumătorii acestui eveniment din fiecare an, doamna decan a Universității de Arte, părintele de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, iar coordonatorul acestui proiect este domnul Adrian Sârbu, cadru didactic la Universitatea de Arte și președintele Asociației Culturale Byzantion.


La fiecare ediție, organizatorii propun o nouă tematică pentru acest masterclass. Ce ce puteți spune despre tematica de anul acesta, genul compozițional irmologic, abordări practice și teoretice?

La inițiativa domnului profesor, Georgios Konstaninou, atât la ediția precedentă în 2013, cât și în 2014 am încercat să atingem diferite genuri muzicale ale muzicii psaltice. Anul trecut a fost genul stihilaric, anul acesta este genul irmologic.


Și anul acesta sunt invitate numeroase personalități ale bizantinologiei universale. Care sunt numele cele mai sonore, de care se pot bucura participanții la masterclass?

Ca și la edițiile precedente și anul acesta va participa domnul profesor Georgios Konstaninou, de la Conservatorul de Stat din Atena. Un membru de onoare și am putea spune chiar un îndrumător al acestui proiect, Masterclass de Cânt Bizantin de la Iași de peste cinci ediții va participa protopsaltul catedralei mitropolitane din Patras, domnul Dimitrios Galanis, totodată va veni și domnul Ioannis Hasanidis posopsalt al mânăstirii Sfânta Teodora de la Thesalonic, dar mai mult decât atât, vom avea bucuria de a fi prezent printre noi și domnișoara profesoară Maria Alexandru de la Universitatea Aristotelis din Thesalonic. Domnia sa a fost la toate edițiile precedente. Este fiica poetului Ioan Alexandru și este o personalitate de suflet a evenimentului nostru, am putea numi.


Interviu realizat de Alexandru Mija