Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu pianistul Cristian Niculescu

Publicat: marți, 27 Mai 2014 , ora 13.28

Pianistul Cristian Niculescu își desfășoară activitatea artistică la Berlin de peste două decenii. În urmă cu cinci ani a lansat în peisajul artistic al Germaniei un tip de manifestare-eveniment artistic sub forma unui studio multiartistic în care sunt găzduiți muzicieni, pictori și poeți. Concertele, expozițiile, recitalurile care au loc în acest studio au devenit o constantă în viața artistică a Berlinului.


Domnule Cristian Niculescu, iată, o nouă invitație pe care o lansați pentru toți melomanii din Berlin - studioul dumneavoastră, care găzduiește cele mai fantastice povești muzicale. Când l-ați înființat și cam care este profilul acestui studio?

Am înființat studioul în 2009 - după mai multe concerte neoficiale care au fost foarte bine primite - și, între timp, pot să spun că a devenit o scenă foarte cunoscută și importantă în viața muzicală a Berlinului. Sunt mulți muzicieni consacrați care vin și concertează în studioul meu și, pe lângă aceste concerte, avem și concerte cu tineri soliști, concerte de muzică de cameră, serate muzicale și înscenări de teatru.


Este un studio în care reușiți să reuniți atât interpreți din România, interpreți români dar și foarte mulți interpreți străini. Există o agendă a manifestărilor pe care v-o propuneți cu mult timp înainte?

Da, sigur. Avem un program foarte bine stabilit și corelat cu toți muzicienii și sunt concerte regulate. În momentul de față sunt cam trei-patru concerte pe lună și, bineînțeles, programul este cu mult timp înainte fixat și foarte bine gândit.


Dar iată că în această seară vă veți afla dumneavoastră pe scenă alături de un alt muzician, un bun prieten.

Este vorba de violonista Olga Pak, care provine dintr-o familie coreeană din Novosibirsk. Este o violonistă foarte bine apreciată în scena muzicală. A fost elevă a cunoscutei violoniste Zakhar Bron, cu care a lucrat în Rusia, și apoi a schimbat la Berlin, unde și-a continuat studiile cu Ian Gronich și cu Mark Gothoni. Este o violonistă de foarte înaltă calitate. Noi cântăm un prim concert cameral împreună astăzi și sunt foarte bucuros de această colaborare.


Care este repertoriul acestei seri?

Vom începe cu Sonata în La major nr.6 op.30 de Beethoven, apoi vor fi două piese de Ceaikovski - Meditation și Serenade melancolique, apoi vom cânta Dansurile românești de Bartok și, în final, o prelucrare a lucrării West side story de Gerswin a lui Jascha Heifetz.


După acest eveniment, ce va mai găzdui Studioul Cristian Niculescu din Berlin?

Pe 27 iunie va fi un mare eveniment, care are loc de două ori pe an, și anume concertul-surpriză intitulat "Cristian Niculescu & Friends". La acest concert vor fi prezenți mai mulți muzicieni și actori și chiar și un dansator. Va fi un program foarte variat în care eu voi cânta cu diverși prieteni care, de asemenea, sunt consacrați.


Domnule Cristian Niculescu, vă dorim mult succes și vă mulțumim că ne-ați găzduit pentru câteva momente în studioul dumneavoastră.

Cu plăcere și vă aștept la Berlin.

Interviu realizat de Irina Hasnaș