Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu muzicianul Vadim Repin

Publicat: luni, 31 Martie 2014 , ora 13.53
În perioada 31 martie-12 aprilie 2014 are loc prima ediție a Festivalului Trans-Siberian de la Novosibirsk, organizat de muzicianul Vadim Repin, unul dintre cei mai importanți violoniști ai contemporaneității, un mare nume care a putut fi ascultat și în România, pe parcursul edițiilor trecute ale Festivalului Enescu. Ideea generatoare a evenimentului este multi-culturalitatea, diversitatea patrimoniului artistic internațional. Acest festival își propune să urmarească muzical traseul de cale ferată ce străbate Rusia de la Vest la Est.


Domnule Repin,
în 2014 ați decis să realizați un festival în orașul natal Novosibirsk, o primă ediție ce va avea loc în primăvară. Ce v-a determinat să propuneți un asemenea proiect?

De câțiva ani sunt invitat în diferite locuri să creez ceva, un festival. Doresc să fie ceva nou. Cu siguranță, organizarea unui asemenea eveniment este ceva nou pentru mine și aceasta se petrece într-un moment bun în viața mea. Este adevărat că am câteva porți deschise, câțiva prieteni pe care pot să-i reunesc într-o singură idee. Vor fi, să spunem, artiști în rezidență.

2014 este considerat în Rusia anul culturii. În afara Jocurilor Olimpice de la Soci vor fi și alte nenumărate evenimente artistice ce se vor constitui în priorități și fiecare artist rus va fi mândru să participe la aceste manifestări. În Novosibirsk, orașul meu natal și al treilea ca importanță în Rusia, după Moscova și Sankt Petersburg, s-a construit o sală de concert, care este foarte nouă și mare. Ea a fost construită pentru orchestra noastră simfonică, legendară și care poartă numele unui important muzician care a creat-o: Arnold Kats.

Sunt foarte bucuros că am ocazia să realizez un nou festival. Mă bucur că voi putea face aceasta. Nu este un festival doar muzical este unul dedicat artei. Vor fi îmbinate diferite forme ale artei, nu numai muzică clasică în program. Au fost incluse și filme documentare, apoi seri de balet, unde printre oaspeți va fi și Svetlana Zaharova. Vor exista și programe în care muzica se va îmbina cu mișcarea și eu voi fi protagonist alături de balerina Svetlana Zaharova. Se va afla printre invitați și soprana Olga Borodina, într-un concert vocal-simfonic și nu în ultimul rând vom prezenta o primă audiție absolută semnată de compozitorul Benjamin Yusupov, care a scris un concert special pentru această primă ediție, un concert în șase părți, în care vioara apare într-o multitudine de fațete ce relevă diferite spații culturale ale planetei, precum India sau registrul european clasic, apoi jazz. Și, de ce nu, sonorități contemporane: un interesant concert pentru vioară, o comandă a festivalului și sunt mândru de aceasta. Programul este foarte vast și interesant și aștept cu nerăbdare această primă ediție, care va avea loc în aprilie.


Proiectul a debutat și din dorința de a vă reuni prietenii. Festivalul intitulat Trans-Siberian include și o călătorie muzicală din Spania, în Japonia.

Da, este o idee la care țin mult. Există multe lucruri interesante. De exemplu, Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră de Serghei Prokofiev, prima parte a fost scrisă la Paris, a doua în Rusia, iar orchestrația, în Spania. Pentru mine, interpretarea unor capodopere și nu numai, în diferite săli de concerte de pe toate meridianele reprezintă o amplă călătorie. Împreună cu membrii orchestrelor simfonice sau cu partenerii mei din cadrul concertelor sau recitalurilor, invităm publicul la călătorii. Festivalul nostru ce are ca titlu Trans-Siberian și reprezintă într-adevăr o invitație la o călătorie între Moscova și Novosibirsk.  Viața noastră cotidiană este o permanentă călătorie, între diferite continente. Ideea de a călători în timp printre diferite experiențe, printre emoții și fizic să te afli pe drum, poate crea, poate genera diferite proiecte, pe cât de ample, pe atât de interesante. După această primă ediție ne propunem să devenim mai importanți, cu proiecte mai ample pentru următoarele.


Domnule Repin, această prim
ă ediție se va desfășura nu numai în orașul natal Novosibirsk, dar și în câteva localități învecinate și vă dorim mult succes pentru această primă ediție.

Mulțumesc. Aș dori să revin la anul 2014, care este cel al culturii în Rusia. Din păcate, situația pe glob nu este favorabilă și auzi adesea că o orchestră simfonică trebuie desființată, că multe proiecte nu se pot îndeplini și trebuie să remarc cu bucurie importanța festivalului meu. Guvernatorul Siberiei ne susține integral și susține aceste idei îndrăznețe. Să reunești nume artistice importante într-un singur loc este într-adevăr un lucru extraordinar.


Este o provocare pentru dumneavoastră și nu numai, dar și pentru cei care vă înconjoară.

Acesta este cuvântul cheie, prietenii apropiați mă ajută. Am avut șansa să mă aflu într-o poziție privilegiată, deoarece toți prietenii mei s-au alăturat, făcând posibilă în agenda lor prezența la festival, într-un oraș nu foarte cunoscut. Cred că vom reuși să avem noi prieteni pentru următoarele ediții. Mulți vor descoperi orașul și vor reveni nu numai pentru festival. Cred că este un loc important ce trebuie vizitat.Irina Hasnaș