Arhivă : Interviuri Înapoi

Gala Twin Art - la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 26 Martie 2014 , ora 13.38
Cea de-a doua ediție a Galei Twin Art, dedicată Fundației Hope and Homes for Children România are loc la Ateneul Român miercuri, 26 martie, de la ora 19.00, cu un spectacol unic prezentat de Amalia Enache. Acesta aduce laolaltă personalități ale vieții culturale românești: violonistul Alexandru Tomescu, actorul Mircea Diaconu, scriitorii Filip și Matei Florian, pianistul Andrei Licareț, Zoli Toth Quartet și Cvartetul Ad Libitum. Despre eveniment ne vorbește Ștefan Dărăbuș, directorul HHC România.


Ideea a pornit în urmă cu un an jumătate, gândindu-ne cum am putea să atragem atenția asupra domeniului nostru de activitate, care e acela de profesia copilului, de asistență socială, făcând-o într-un mod care să arate că toți copiii au nevoie pentru a se dezvolta firesc, de mult mai mult decât un acoperiș deasupra capului, niște haine cu care să se îmbrace și un pic de mâncare. Așa am ajuns la ideea îmbinării de arte, între muzică, literatură, pictură, care toate să dea o idee despre ce înseamnă dezvoltarea oricăreia dintre noi ca oameni rotunzi.


Concertul de anul trecut i-a avut în prim plan pe violonistul Alexandru Tomescu și pianistul Andrei Licareț. Cel de anul acesta e mai amplu. Ne puteți spune despre ce e vorba?

De data aceasta, violonistul Alexandru Tomescu a venit însoțit de Cvartetul Ad Libitum și percuționistul Zoli Toth, cunoscut pentru trupa de percuție Sistem. Vine însoțit de colegii din noul lui proiect Zoli Toth Quartet, care înseamnă tot o abordare a percuției spre muzica clasică și pe lângă ei, pianistul Andrei Licareț îl va însoți pe Alexandru Tomescu în excursia prin câteva dintre piesele muzicale. Or să fie și doi scriitori, care vor citi câteva fragmente dintr-o carte despre copilărie, pe care au scris-o împreună. Așadar, va fi o îmbinare extrem de fructuoasă, zicem noi, între arte, având în același timp, o tânără artistă care va picta un tablou în timp real, pe parcursul evenimentului.


Pentru că am ajuns și în această zonă, în Gala Twin Art din acest an vorbim și despre o expoziție de pictură.

E vorba de un proiect pe care organizația noastră, Hope and Homes for Children îl susține deja de vreo nouă ani de zile. E o tabără de solidaritate și artă, pictură, la Hoteni, în Maramureș, un loc în care aproximativ 40 de copii, prin sistemul de protecție a copilului se întâlnesc în fiecare vară, cu tot atâția artiști și împreună creează, pictează, discută și își petrec câteva zile de neuitat pentru ei. Ceea ce se întâmplă, e că mulți dintre copiii, tinerii care ajung acolo hotărăsc să-și dedice viața artei și să devină pictori, să devină sculptori. Multe dintre tablourile care au fost realizate la ultima ediție a acestei tabere de artă vor putea fi văzute în această seară în holul Ateneului Român.
Lucian Haralambie