Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Dorian Branea - directorul Institutului Cultural Român din Londra

Publicat: miercuri, 12 Martie 2014 , ora 14.06
În data de 14 martie, Ambasada României în Regatul Unit organizează, împreună cu Institutul Cultural Român din Londra, o seară de muzică și literatură consacrată "eternului feminin", marcând două importante sărbători românești, 1 Martie și Ziua Femeii. Cum e și firesc, evenimentul, susținut de soprana Alexandra Coman și actrița Andreea Păduraru și oferit sub patronajul Excelenței Sale dr. Ion Jinga, ambasadorul României, se adresează în primul rând doamnelor din mediile diplomatice și artistice și, nu mai puțin, celor din comunitatea românească din Londra.


Buna ziua domnule Dorian Branea. Vă mulțumim că ne reprimiți la dumneavoastră, în Institutul Cultural Român din Londra. O foarte frumoasă manifestare, aflată sub semnul grației și al frumuseții.

Nu numai că vă primesc de fiecare dată, dar sunteți dumneavoastră și ascultătorii dumneavoastră, invitați permanent ai Institutul Cultural Român la toate evenimentele, nu numai la cele dedicate, cum bine spuneți, frumuseții și grației. Într-adevăr, cu Ambasada României în Marea Britanie, organizăm un eveniment dedicate eternului feminin, să-i spunem așa. De fapt, dedicat grației, frumuseții, talentului, prin care încercăm să marcăm aceste două importante sărbători românești, 1 Martie și 8 Martie, e adevărat puțin decalat, dar nu e niciodată prea târziu pentru a omagia eternul feminin. Vom avea ca invitate două tinere artiste, care exemplifică la modul superlativ, atât frumusețea, cât și talentul și grația. E vorba de soprana Alexandra Coman și actrița Andreea Păduraru. Un eveniment care urmărește mai multe lucruri. În primul rând, el încearcă să evoce mari figuri feminine din istoria României. Acest popor a dat de-a lungul istoriei mari femei, de care e bine să ne amintim. Ne vom opri în principal asupra a două figuri, care au avut o carieră internațională extraordinară, reprezentând dacă vreți, fiecare în parte, o idee de feminitate românească sau a României. În primul rând, regina Maria a României, această mare figură, nu numai feminină, dar și istorică a României și această punte foarte puternică între România și Marea Britanie, dar nu mai puțin Martha Bibescu, o figură la fel de importantă în istoria României. O mare femeie și un mare patriot. Prima parte a serii va fi de fapt această evocare, pigmentată cu versuri, cu fragmente de memorialistică, cu evocări susținută de actrița Andreea Păduraru, actriță care, deși de origine română, s-a remarcat de curând într-o extraordinară producție, la Teatrul Național din Londra, Frankestein-ul celebrului Danny Boyle. În cea de-a doua parte a serii, soprana Alexandra Coman ne va încânta bineînțeles, cu câteva dintre ariile nemuritoare ale operei, dar și cu câteva cântece românești, tocmai pentru a da această savoare națională unui eveniment care se adresează bineînțeles, ca fiecare dintre evenimentele noastre, publicului britanic, dar și publicului românesc, diasporei românești din Londra. Evenimentul, cum vă spuneam este organizat cu Ambasada României în Marea Britanie se află sub patronajul Excelenței Sale, dr. Ion Jinga, ambasadorul nostru în Regatul Unit și este dedicat, înainte de toate, deși nu exclusiv, tuturor doamnelor din numerosul nostru public.


Mulțumim foarte mult și vă dorim mult, mult succes. Mai trebuie să remarcăm faptul, că alături de Alexandra Coman, în acest recital se va afla și pianistul Alexandru Petrovici.

Exact. Este un eveniment susținut nu numai de doamne, iată că și cu sprijinul domnilor, întotdeauna e foarte bine când există o comuniune, chiar și în evenimentele dedicate aproape exclusiv femeilor.



Irina Hasnaș