Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Gelu Savonea - director adjunct al ICR Lisabona

Publicat: marți, 11 Februarie 2014 , ora 10.38
Institutul Cultural Român de la Lisabona continuă tradiția decernării titlurilor onorifice Amicus Romaniae în data de 11 februarie 2014, la orele 18:30, în auditoriul Institut Français du Portugal (Av. Luís Bívar, 91, Lisabona). Titlul onorific Amicus Romaniae a fost instituit în 2009, ca semn al recunoștinței și aprecierii ICR Lisabona față de personalități din mediul cultural și instituțional, susținători ai activității institutului în diseminarea valorilor culturii române în spațiul portughez. Evenimentul va debuta cu atribuirea titlurilor de către E.S. Domnul Vasile Popovici, Ambasadorul României în Portugalia și de către domnul Daniel Nicolescu, Directorul ICR Lisabona. Va urma un recital de pian și vioară în interpretarea artiștilor Constantin Sandu și Radu Ungureanu, cu piese ale compozitorilor George Enescu, Sabina Ulubeanu, Sorin Lerescu, Paul Constantinescu și Pascal Bentoiu.


Mulțumim domnule director că ne găzduiți prin intermediul acestui interviu. Iată în această seară Institutul Cultural din Lisabona găzduiește un eveniment cu totul special.

Știți, tradiția obligă. Deja Institutul Cultural din Lisabona avea un nume foarte bun pe muzică și noi am ținut, mai ales după succesele de anul trecut cu Horia Mihail și Gabriel Croitoru, la Camera Muzica din Porto și la Lisabona, să dăm publicului lusitan ceea ce știe el că ne pricepem noi mai bine. De aceea, cu ocazia cele de-a VI-a ediții a ceremoniei Amicus Romaniae, pe lângă tradiționala înmânare a premiilor destinate personalităților portugheze care au contribuit cel mai mult la promovarea culturii românești în spațiul lusitan, ICR Lisabona organizează în această seară la ora 18.30, în Auditoriul Institutului Francez și un concert de muzică românească.


Cine sunt protagoniștii?

Sunt doi distinși interpreți români, Constantin Sandu și Radu Ungureanu, care sunt stabiliți de-o bună perioadă de vreme în Portugalia. Constantin Sandu a participat de mai multe ori la festivalul Enescu. A cântat ca solist cu Orchestra Radio din București și cu Orchestra Filarmonicii George Enescu a Filarmonicii Transilvania din Cluj, cu Orchestra Arthur Rubinstein, din Lodz, din Polonia, cu Haller Philharmonic, cu Orchestra Națională din Porto, a cântat cu Cristian Mandeal, cu Horia Andreescu, cu Ilya Stupel și cu Emil Haciaturian. E un excelent interpret, iar din 1991, de când locuiește în Portugalia și-a făcut și o profesiune de credință din a interpreta lucrări românești, în special Enescu și Paul Constantinescu. Astăzi este director al departamentului de muzică și profesor de pian la Școala Superioară de Muzică din Porto. Iar Radu Ungureanu este vioara întâi și fondator al Cvartetului Douro din Porto. A participat și el la Festivalul Enescu, la festivalurile din Koln și Amsterdam. În prezen este și concert maistru al Orchestrei Simfonice din Porto și profesor de vioară la Școala Superioară din Porto și cântă ca și Constantin Sandu mult Enescu, dar și Mozart, Haydn, Fernando Lopes-Graça, un mare compozitor portughez, Bartok și Beethoven. Vor prezenta, așa cum vă așteptați numai muzică românească. Este vorba de minunatele impresii din copilărie de George Enescu, "Cântecul de leagăn", tot a lui George Enescu, dar și piese de Sabina Ulubeanu, Sorin Lerescu șid e Pascal Bentoiu și Paul Constantinescu.


Ce proiecte muzicale mai aveți, domnule director?

Ne dorim foarte mult să promovăm muzica și marii compozitori români în Portugalia. Dorința noastră este să introducem în repertoriul artiștilor portughezi piese de compozitori români și pregătim în perioada asta o suită de lieduri de Carmen Petra Basacopol, versuri de Lucian Blaga.



Irina Hasnaș