Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Cristian Oroșanu

Publicat: miercuri, 15 Ianuarie 2014 , ora 10.58
Camerata Kronstadt debutează în data de 15 ianuarie 2014 într-un concert în care îl are ca solist pe violonistul Alexandru Tomescu și ca dirijor pe Cristian Oroșanu - cel care este și fondatorul ansamblului. Mai multe despre proiectele artistului și ale acestei orchestre aflați în următorul interviu pe care Cristian Oroșanu l-a acordat în exclusivitate pentru Radio România Muzical.


Cum v-a venit ideea inițierii acestui proiect cu Camerata Kronstadt, care este componența orchestrei și care este linia acestui demers?

Ideea mi-a venit mai demult. Nu am avut curaj s-o inițiez, pentru că pe atunci nu aveam sală de concert la Brașov care să fie proprie unei asemenea activități. Din septembrie însă avem noua sală a Filarmonicii, care este surprinzător de bună, deci m-am hotărât să fac acest pas. Orchestra deocamdată are o componență doar de instrumente de coarde; aș dori să mențin un ritm de lucru de un concert pe lună.


V-ați gândit deja care vor fi soliștii. Știm că veți începe cu Alexandru Tomescu. Care sunt următorii invitați ai Cameratei Kronstadt în următoarele luni?

Am dorit să încep cu un solist foarte cunoscut, român, iar colegul și prietenul meu, Alexandru Tomescu mi s-a părut cea mai potrivită alegere. Următoarele concerte îi vor avea ca invitați pe Răzvan Stoica în februarie, tot un violonist român, cunoscut mai puțin în România, dar în Europa face o carieră destul de mare; în luna martie o vom avea invitată pe Silvia Chiesa, o violoncelistă de mare clasă din Italia, pe urmă Maurizio Ballini, un pianist foarte cunoscut, tot din Italia. În aprilie, Kamerata va avea un concert la Biserica Neagră.


Ce sentimente aveți înainte de concertul de debut al orchestrei?

Sunt foarte entuziast la fel ca și colegii mei din orchestră. Avem un succes mult mai mare decât ne așteptam. Am fi putut să cântăm două seri consecutive același concert, la cererea pe care am avut-o; astfel plecăm cu dreptul înainte. Suntem foarte mulțumiți și fericiți. Încercăm să facem concertul de o calitate artistică foarte bună.Petra Gherasim