Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu tenorul Teodor Ilincăi

Publicat: marți, 14 Ianuarie 2014 , ora 15.37
Un tenor cu un timbru cald și acut strălucitor, un artist sensibil ce trece rampa prin carismă. A fost impresia cu care am plecat văzându-l în urmă cu câțiva ani pe scena Operei Naționale din București interpretând un rol care-i venea mănușă - Rodolfo din opera pucciniană "Boema". Este rolul cu care a debutat și la Opera Covent Garden din Londra în 2009 într-o montare semnată John Copley. 2009 este anul în care deopotrivă presa internațională și publicul l-au descoperit pe Teodor Ilincăi admirându-l la Opera din Hamburg și la Opera de Stat din Viena. A revenit de atunci ca invitat pe scena Operei bucureștene și și-a continuat cariera internațională la Opera din Atena, Operele din Toulouse, Monte Carlo, Marsilia și Lausanne, la Teatrul din Santiago și Festivalul de Opera Sferisterio de la Macerata. Aflat pentru o scurtă peirioadă în România pentru a-și lansa un volum de poezie și a urca în 15 ianuarie 2014 pe podiumul Ateneului Român, artistul ne-a acordat un scurt interviu:


Teodor Ilincăi, vă mulțumesc pentru amablitatea cu care ați răspuns să ne vorbiți despre proiectele dumneavoastră. Mai întâi despre lansarea unui volum de poezii intitulat
"Cromatism". Spuneați dumneavoastră « o ofrandă adusă tuturor celor v-au marcat în diferite moduri, existența ».

Ce pot să spun decât că sper că am stârnit curiozitatea publicului larg, poate și de operă, poate și cititorii de poezie, care din păcate sunt din ce în ce mai puțini. Și cartea mea vine într-un moment dificil din punctul ăsta de vedere pentru că și artiștii de operă, dar și sciitorii, poeții se luptă cu tehnicizarea în exces a vieții și ne pierdem prea mult timp făcând lucruri mai puțin interesante. Eu sper din suflet ca poeziile mele să ajungă în cât mai multe librării, în cât mai multe biblioteci și de ce nu, în cât mai multe medii.


Cum v-ați găsit această aplecare către poezie.
Este un hobby pentru dumneavoastră?

A fost un hobby la început . Mie îmi place poezia. Mi-a plăcut întotdeauna, pentru că am fost și de formare filolog. Dar numai pe jumătate. Doar liceul l-am studiat la filologie. De doi ani scriu, se face al treilea an în curând și la început am luat-o ca pe o joacă, de fapt totul se poate găsi în loc de prefață…acolo am scris istoria poeziilor mele.


Înainte vă veți afla la Ateneul Român, unde veți susține un concert sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Despre ce este vorba
?

Este vorba despre un concert, al Academiei Române, în care eu și ceilalți invitați de seamă, cum este soprana Elena Moșuc, cum este baritonul Șerban Vasile sau mezzosoprana Roxana Constantinescu, vom interpreta arii celebre din opere.


O surpriză foarte plăcută pentru melomanii bucureșteni, care cu siguranță vor fi în număr mare la Ateneul Român. Aș vrea să vă mai întreb despre aparițiile dumneavoastră din luna februarie, de la opera Bastille, din Paris cu opera "Madama Butterfly" de Giacomo Puccini, în care veți interpreta rolul Pinkerton. Vă veți afla alături de o altă mezzosoprană română, Cornelia Oncioiu. Ce ne puteți spune despre această serie de spectacole
?

Nu este o premieră din câte știu eu. Este o reluare. Spectacolul este cunoscut și a avut succes. Este regia lui Robert Wilson. Despre Cornelia Onciociu nu pot să vă spun foarte multe, pentru că o aă ne cunoaștem pentru prima dată acolo și ceilalți soliști sunt foarte buni. Cu baritonul Gabriele Viviani am mai colaborat de două ori, la Covent Garden, pentru "Boema", iar soprana este vecina noastră, din Bulgaria, Svetla Vassileva.


Ne puteți spune câteva lucruri despre regie
?

Va fi ceva inedit. De asta a și avut succes. Este ceva între modern și clasic, iar regizorul vine cu câteva idei personale.


După Madama Butterfly, ce aveți în proiect?

Am în proiect "La Boheme", la teatrul de operă din Genova, în luna aprilie.


Teodor Ilincăi vă mulțumesc și vă urez mult succes în aparițiile dumneavoastră scenice.

Și eu vă mulțumesc.

Interviu realizat de Jeanine Costache