Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Marcel Quillevere, realizator France Musique

Publicat: marți, 19 Noiembrie 2013 , ora 13.37

Marcel Quillevere s-a născut în Bretagne. Filolog de formație, învață de tânăr limba spaniolă și muzica. În 1977 este admis la Studioul de operă din Paris și apoi se perfecționează la Juillard School din New-York. Acolo îi întâlnește pe compozitorii Samuel Barber și Virgil Thomson. În 1996 începe colaborarea cu Suisse Romande și France Culture, realizând emisiuni de cultură și muzică.

Între 2001 și 2006 este director adjunct al Operei din Marsilia.

Astăzi, Marcel Quillevere realizează la France Musique emisiunea zilnică Les traverses du temps. Printre invitații care aparțin tuturor domeniilor culturale s-au aflat și români. Marcel Quillevere este un pasionat cercetător al muzicilor și civilizațiilor de pe mapamond. Unul dintre proiectele sale viitoare este realizarea unor emisiuni în direct de aici de la București.


Domnule Marcel Quillevere sunteți implicat într-un proiect interesant realizat de France Musique.

De ceva timp, France Musique a plecat din Paris pentru a merge să se întâlnească cu ascultătorii din toate regiunile Franței. Am fost la Lille pentru o zi, la operă și de asemenea am fost în străinătate la Madrid și la Viena. Săptămâna viitoare vom merge la Marsilia, care anul acesta este capitală culturală europeană. Cred că Marsilia are nevoie de cultură mai mult poate decât altădată, datorită problemelor sociale din acest oraș. Am dori să schimbăm imaginea Marsiliei prin intermediul acțiunii noastre, acum. Nu vom merge la operă, ci la teatrul Criee, teatrul de artă dramatică ce se deschide pentru muzică, dans și teatru, efectiv.


Care sunt scopurile acestui impresionant proiect ce cuprinde nu numai Franța, dar și Europa?

Ne-am dat seama, încă de la vizita noastră la Madrid, că avem un public care ne ascultă în afara granițelor Franței. Datorită internetului, radioul este astăzi ascultat în toată lumea. La Madrid, ne-am dat seama că suntem și acolo ascultați. Ne-am aflat în fața unui public spaniol, căruia eu însumi i-am făcut introducerea unei opere ceaikovskiene, care în acea seară era prezentată la Teatro Real. Am realizat aceasta împreună cu un moderator spaniol, în cele două limbi, franceză și spaniolă. Auditoriului francez i-a făcut mare plăcere să i se prezinte în direct un spectacol dintr-o altă țară.


Credeți că ar fi un proiect, o transmisiune directă din România, din București ?

Mi-ar face mare plăcere. Știu că un producător de la France Musique a participat la ultima ediție a Festivalului Internațional George Enescu. A avut o emisiune foarte frumoasă de 60 de minute în care a inclus un reportaj despre festival și despre București. În ceea ce mă privește, în emisiunea mea, " Les traverses du temps " am invitat mulți români. Ultima a fost mezzosoprana Viorica Cortez, care a fost una dintre marile soliste ale operei din Paris. Cred că într-o zi vom veni la București.

Interviu realizat de Irina Hasnaș