Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Kilian Forster - Zilele Jazzului la Dresda

Publicat: marți, 12 Noiembrie 2013 , ora 12.04

În perioada 8 - 17 noiembrie 2013 se desfășoară la Dresda a XIII-a ediție a Festivalului "Zilele Jazz-ului". Soliști și formații de prestigiu au fost înscriși pe afiș. Domnul Kilian Forster, directorul și organizatorul Festivalului ne-a oferit date despre această manifestare. Trebuie menționat faptul că formația Klazz Brothers & Cuba Percussion a participat în 2007 la unul dintre proiectele înscrise în agenda SIBIU - Capitală Culturală Europeană.


Domnule Kilian Forster, de câteva zile orașul Dresda este din nou gazda unei noi ediții a Festivalului "Zilele Jazz-ului". Care este conținutul din acest an?

Festivalul nostru de jazz include 24 de concerte în diferite locații frumoase, în și în afara Dresdei, precum Manufactura de porțelanuri din Meissen. În cadrul programului am inclus jazz, pop, clasic și rock. Festivalul este organizat de Klazz Brothers și combină clasicul cu jazz-ul, de aceea încercăm să realizăm punți către alte genuri și tot de aceea avem și manifestări muzicale crossover, dar și de jazz adevărat.


Acest festival este unul de tradiție în spațiul cultural al orașului Dresda.

Ne aflăm la cea de a XIII-a ediție. Festivalul a fost și este organizat de soția mea și de mine. Am început cu doar câteva manifestări și astăzi am ajuns la 13.000 de participanți. Este cel mai important festival din mijlocul Germaniei, realizat cu un buget foarte mic pe care-l asigurăm noi - soția mea și cu mine - dar ne face plăcere să reunim artiști minunați la Dresda, artiști pe care-i cunoaștem, pe care i-am întâlnit pretutindeni în lume. Acești artiști îmi sunt apropiați, sunt muzicieni minunați, interpretează jazz nu numai pentru minte, dar și pentru suflet, știu cum să mânuiască instrumentele, sunt maeștri. Altfel nu ar fi oaspeții festivalului!


Dar care sunt acești maeștri, care sunt oaspeții acestei ediții?

Avem printre invitați pe Martin Tingvall, Iiro Rantala, China Moses - fata lui Dee Dee Bridgewater. Va fi o seară funk și soul cu o formație germană. Apoi o seară de dans cu Klazz Brothers &Cuba Percussion și Olvido - un interpret spectaculos. Va fi și chitaristul Giorgio Stefan și fratele meu, pianistul Tobias Forster, membru fondator al formației - va desăvârși un proiect de muzică sacră înveșmântată în jazz. Organistului Tobias Forster i se va alătura un grup de alamă și percuționiști. Ieri seară (luni, 11 noiembrie - n.n.) pe scenă au urcat percuționistul Mohammad Reza Mortazavi, care arealizat un one man show. Astăzi îl vom avea ca oaspete pe Georg Breinschmid, un virtuoz al contrabasului în lumea jazz-ului. Pianistul formației noastre propune publicului o seară Bruno Bohmer Camacho și prietenii săi - un proiect columbian. Agenda acestei ediții include și grupul Lily Dahab din Argentina, Quadro Nuevo. Seara finală aparține formației Klazz Brothers & Cuba Percussion. Vom lansa CD-ul Classic meets Cuba. Pe scenă se vor afla dansatori și Wolfgang Lackerschmid.

Interviu realizat de Irina Hasnaș