Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Răsvan Popovici - SoNoRo

Publicat: luni, 4 Noiembrie 2013 , ora 13.00

Festivalul Internațional de muzică de cameră "SoNoRo" a început în 1 noiembrie 2013. Ce anume aduce nou această a opta ediție dezvăluie Răsvan Popovici.


Domnule Răsvan Popovici, iată, în aceste zile, a opta ediție a Festivalului SoNoRo. Ce înseamnă pentru dumneavoastră această ediție și care sunt reperele ei?

Pentru mine personal înseamnă o mare bucurie că am pus din nou la cale un nou SoNoRo; evident, legată și de foarte multe lucruri și de foarte multă muncă, dar acum am ajuns la rezultat, ceea ce este foarte bine în contextul actual. Foarte multe concerte - la București vom porni aventura noastră SoNoRo la Palatul Cotroceni - Sala Unirii, în mod tradițional, după care urmează un traseu de douăsprezece seri. Plecăm după aceea la Cluj, unde vor avea loc patru concerte și, pentru prima dată, lărgim SoNoRo un pic și la Iași, unde vor avea loc două concerte. Sunt încântat că am obținut proaspăt restauratul teatru "Vasile Alecsandri" din Iași, ceea ce este un mare câștig pentru SoNoRo.


Din punctul de vedere al repertoriului și al invitaților, câteva repere…

Repertoriul, ca de obicei, este foarte divers. În acest an este în totalitate legat de tema festivalului, care este UP - cum spunea sloganul nostru, "o ediție la înălțime". După "Love unlimited" ne gândim să mergem un pic mai departe, spre ediția a zecea… este un lucru bun. Vom cânta piese diferite - de la Brahms la Dvorak, Mozart, Enescu, Bartok, Kodaly și multe piese din repertoriul muzicii de cameră, legate însă cu piese de Olivier Messiaen, George Crumb. De exemplu, sunt foarte bucuros de cvartetul Engegard din Oslo, care va interpreta renumita piesă a lui George Crumb, Black Agels. Din acest motiv, concertul din Palatul Bragadiru este intitulat Golden Birds&Black Angels. Programul a fost combinat - Crumb cu Leonid Desyatnikov (unul dintre compozitorii favoriți ai lui Gidon Kremer), îmbinate cu Kasals, piesa binecunoscută aranjată din folclorul catalan, piesa The song of the birds, împreună cu un cvintet de Boccherini, L'uccelliera (Păsărarul).


Este o ediție la care participă foarte mulți tineri.

Ca de obicei, am preferat să invit creme de la creme din rândul tinerimii muzicale a Europei. Nu se justifică, după părerea mea, invitarea unor artiști extrem de renumiți pentru că ar consuma foarte mult din mijloacele noastre și nu întotdeauna este o idee bună, după părerea mea, ca manager cultural. Îl avem pe Maxim Rysanov - violistul extraordinar de la Londra, Cvartetul Engegard - de care v-am spus, violoncelista franco-americană Sonia Wieder-Atherton și ansamblul ei din Paris, Ansamblul Niguna. Violoniști noi SoNoRi vor fi Alissa Margulis și Kirill Troussov, apoi Monika Leskovar, Adrian Brendel și Marcin Sieniawski la violoncel și așa vă pot spune multe nume, dar, zic eu, suntem foarte bine vizitați anul acesta.

Vă mulțumim foarte mult și vă dorim mult succes!

Interviu realizat de Irina Hasnaș