Arhivă : Interviuri Înapoi

A patra ediție a Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului 'Viața e frumoasă!'

Publicat: joi, 7 Noiembrie 2013 , ora 11.27

Începând de astăzi, 7 noiembrie 2013, și până în 17 noiembrie se desfășoară în capitală cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului Muzical "Viața e frumoasă!" organizat de Teatrul de Operetă și Musical "Ion Dacian", companie a Operei Naționale București. În cele zece zile, pe afișele Festivalului se vor afla Concha Buika, Sonia Theodoridou, Teatrul Muzical și Dramatic de Stat din Tbilisi, Georgia, Teatrul de Stat de comedie muzicală din Rusia, Teatrul Muzical de Stat din Klaipeda din Lituania. Despre această ediție, într-un interviu acordat de Ofelia Stanciu - director logistic al Festivalului.


Stimată doamnă Ofelia Stanciu, este o deosebită plăcere pentru noi să ne fiți alături și să descoperiți publicului ascultător și nu numai câteva dintre reperele acestei a șasea ediții a Festivalului internațional al artelor spectacolului "Viața e frumoasă!".

Vă mulțumim pentru invitație. Suntem onorați să fim parteneri, ca în fiecare an, cu posturile Radio România, care sunt difuzate peste tot în țară. Este deja un parteneriat tradițional și ne face o mare onoare să fim alături. Viața e frumoasă la cea de-a VI-a ediție. Avem cincizeci și șase de evenimente - concerte și spectacole - cu invitați din Rusia, Georgia, Lituania, Spania, Grecia, Suedia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Italia și desigur și din România. Anul acesta avem foarte multe spectacole create special pentru artiștii noștri din România și o parte din ea este dedicată creației românești.


Câțiva dintre oaspeții care vor poposi pe această scenă mult îndrăgită…

Suntem onorați să deschidem festivalul cu două spectacole foarte interesante. Este vorba despre artista din Spania, Buika, pe care toată lumea o așteaptă - este o artistă care vine pentru prima oară în România. Va susține un concert de flamenco la Opera Națională din București pe 7 noiembrie. Și, în același timp, deja tradiționali ca și invitați, sunt oaspeții noștri de la Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards cu un eveniment la Teatrul Odeon. Începând de vineri avem o serie de evenimente dedicată și artiștilor noștri, un spectacol cu tenorul Florin Butnaru și baritonul Cătălin Petrescu, cu artiști ai Teatrului Național de Operetă împreună cu invitații lor. De asemenea, o piesă Neterminată pentru pian, idei și muză la Teatrul Metropolis, spectacolul Șase după o idee de Ștefan Doniga… Sunt foarte multe evenimente și spectacole noi de factură modernă, contemporană sau clasice. Avem ca invitați pe colegii noștri din Rusia, care sunt deja invitați tradiționali, de la Teatrul de Stat de Comedie Muzicală St. Petersburg, cu un spectacol de mare succes în Rusia - Contele de Luxemburg, care este aproape vândut; spectacolul va avea loc la Opera Națională din București. Toate spectacolele sunt interesante în felul lor, mi-e greu să vorbesc despre fiecare în parte.


În afara spectacolelor tradiționale de operetă și balet, ce alte manifestări…

Avem lansări de carte despre soliști ai Teatrului Național de Operetă - anul acesta, Mioara Manea Arvunescu, care va și susține un concert la Opera Națională - se numește "Mioara Manea Arvunescu - 25 de ani de carieră", cu invitați speciali, dar și o lansare de carte "Scrisori către un tânăr dansator" de Maurice Bejart, în traducerea lui Ștefan Doniga. De asemenea, avem concerte de muzică elecrovolt, avem patru vernisaje, avem proiecții de film - Absolut Wilson și filme dedicate worshopurilor lui Thomas Grotowski, este o serie de conferințe și unsprezece emisiuni la Secțiunea On air, transmise în fiecare noapte de către Radio România Cultural.


Acum, la începutul acestei fascinante călătorii, ce-i doriți?

Noi ne dorim ca viața să fie frumoasă împreună cu toți artiștii Teatrului Național de Operetă și cei invitați și partenerii tradiționali. În fiecare an ne dorim ca fiecare ediție să fie la fel de frumoasă ca și înainte și ca tradiția să continue mulți ani de aici înainte.

Interviu realizat de Irina Hasnaș