Arhivă : Interviuri Înapoi

Baroc - echilibru, pasiune...

Publicat: miercuri, 30 Octombrie 2013 , ora 14.08

Miercuri, 30 octombrie 2013, a avut loc un  eveniment înscris în seria dedicată aniversării a 85 de ani de la înființarea Radio România. În Studioul "Mihail Jora" din București, mezzosoprana Ruxandra Donose și contratenorul Cezar Ouatu au fost invitații Orchestrei de Cameră Radio, ansamblu dirijat de Gabriel Bebeșelea.

Fragmente din interviul realizat la repetiția generală de Mihaela Soare cu Ruxandra Donose, Cezar Ouatu și Gabriel Bebeșelea:


Sunteți după o repetiție extrem de obositoare și de frumoasă. Eu am fost în sală și pot să depun mărturie. Spuneți-mi Ruxandra Donose, Cezar Ouatu și Gabriel Bebeșelea, cei doi soliști și dirijorul serii, ce înseamnă pentru voi baroc. Pentru mine, baroc înseamnă echilibru și pasiune. Pentru voi ce înseamnă
?

Ruxandra Donose: Echilibru și pasiune este deja un bun început. Aș spune că este și un prilej pentru a savura muzicalitatea fiecăruia, pentru că, oarecum asemănător cu jazz-ul, muzica barocă îți dă libertatea de a broda, de a compune, de a fi mai mult decât un interpret pasiv. Trebuie să fii unul activ. Și iată că pe baza acestei pasiuni îți câștigi și o libertate.

Cezar Ouatu: Cred că barocul, de fapt, nu am spus-o eu, a spus-o un mare dirijor, nu este jazz este un fel de jam session la urma urmei. Eu cred că în acea epocă, renumita, faimoasa arie da cappo exista cu acel da cappo, cu acele variațiuni și cred că niciodată nu erau aceleași variațiuni. Cântăreții la acea vreme improvizau, își făceau de cap să zic așa, muzical, și cred că această libertate este de actualitate, mai mult ca niciodată astăzi. Eu cred că este un concert rar în România acest concert baroc, pentru că nu avem o mare tradiție, dar barocul mai mult ca niciodată este de mare actualitate, este o sărbătoare muzicală, în panorama muzicii clasice și baroce din România.

Gabriel Bebeșelea: Pentru mine barocul înseamnă în primul rând fantezie. Fără fantezie nu cred că am putea nici unul din noi să fim muzicieni în primul rând, dar mai ales nu putem să ne regăsim personalitatea prin intermediul unei muzici vechi, dar adusă în contemporaneitate. Și e foarte important pentru noi ca artiști să oferim publicului o fațetă a personalității noastre, iar fără fantezie nu cred că putem să ne oferim o parte din noi publicului și nu putem să oferim sinceritate.