Arhivă : Interviuri Înapoi

Urale ca la un spectacol de operă pentru cele două concerte pe care Horia Mihail le-a susținut în Argentina

Publicat: joi, 17 Octombrie 2013 , ora 14.44

Pianistul concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio a susținut zilele trecute (13-15 octombrie 2013) două concerte în Argentina. De acolo, din America de Sud, artistul i-a povestit Adinei Dragomir despre prima sa experiență muzicală în capitala Argentinei (Buenos Aires) și în cel mai sudic oraș din lume (Ushuaia).


Cum au fost cele două concerte din Argentina și cum vă simți?

Extraordinar. Stau la un hotel pe malul canalului Beagle împreună cu un prieten din Brașov care m-a însoțit aici. Suntem la 15,000 de kilometri cred, mai mult sau mai puțin, în linie dreaptă de Brașov. Peisajul este absolut incredibil, deși frigul acesta al Patagoniei, un frig de 48 de ore, și-a pus puțin amprenta pe vocea mea. Concertele au fost foarte bune; un public ciudat aici, foarte, foarte zgomotos, nu în timp ce se cântă, ci în timpul aplauzelor. Se manifestă cum îmi imaginam eu că se manifestau spectatorii de operă în urmă cu 150-200 de ani, când le place. Sau cel puțin așa mi-au lăsat impresia.


Adică sunt foarte expansivi?!

Exact.


Acum câteva zile ați cântat în capitala Argentinei, la Buenos Aires, și apoi ați călătorit cu avionul câteva ore și ați cântat la Ushuaia chiar ieri seară. Cum a fost în Buenos Aires?

În Buenos Aires am cântat într-un spațiu relativ nou, se cheamă Usina del Arte. Este un complex care cuprinde două săli de concert, spații expoziționale, o groază de alte atracții culturale. Este construit într-o fostă uzină. Eu am cântat într-una din aceste săli - Sala de muzică de cameră, care are o capacitate de aproximativ 300 de locuri. Am fost foarte plăcut surprins să văd că sala s-a umplut. Acest concert a fost organizat cu sprijinul Ambasadei Românei în Argentina. Am întâlnit și câțiva dintre foarte puținii români din comunitatea din Argentina, dar marea majoritate a constat în argentinieni și corp diplomatic. Aseară am cântat la acest festival la capătul lumii, în Ushuaia - așa le și place să denumească acest loc, El fin del mundo. Festivalul se află la cea de-a IX-a ediție. Anul acesta compozitorul vedetă a fost Beethoven, lucru care s-a potrivit perfect cu programul meu. Aseară am cântat programul pe care l-am prezentat în Turneul Pianul călător. În această perioadă se interpretează la Ushuaia în fața unui public numeros față de numărul de locuitori al orașului, aproximativ 60,000; concertele strâng între 300 și 700 de spectatori. Se cântă toate simfoniile de Beethoven, un lucru drăguț.


Bănuiesc că ei, așa cum mi-ați spus și mai devreme, au reacționat, le-a plăcut. Ați găsit și români în Ushuaia sau ați cântat doar pentru argentinieni?

Am găsit într-un restaurant o hârtie de 10,000 lei vechi, deci cu siguranță au mai fost români aici.


Personal vorbind, cum a fost această experiență pentru dumneavoastă?

Foarte interesantă din toate punctele de vedere. Este un loc în care voi reveni cu drag dacă mi se va mai oferi ocazia profesional.