Arhivă : Interviuri Înapoi
Interviu cu pianistul Mihai Ritivoiu
Pianistul Mihai Ritivoiu, câștigător al Concursului Național "Dinu Lipatti" în 2010 și laureat al Concursului Internațional "George Enescu" în 2011, în prezent masterand al Guildhall School of Music and Drama din Londra, la clasa pianistei Joan Havill, a susținut, pe 27 septembrie 2013, un recital în cadrul celei mai cunoscute serii de concerte găzduite de celebra biserică "St. Martin in the Fields". Despre acest recital, dar și despre numeroasele proiecte pe care le desfășoară în această perioadă în Anglia, ne-a vorbit pianistul Mihai Ritivoiu:
Programul tău este încărcat în această perioadă cu recitaluri și concerte pe scene importante din Anglia. De curând ai susținut un recital la St. Martin in the Fields, ceea ce este, fără îndoială, o reușită remarcabilă. Cum a fost pentru tine această experiență?
A fost o invitație care a venit cumva pe neașteptate din partea Institutului Cultural Român, nu cu mult timp înainte de recital, însă a fost o experiență extraordinară. Este un loc încărcat de atâta istorie și cu o acustică foarte bună și un pian extraordinar. De asemenea, am avut noroc de un public numeros și foarte cald și mi-a făcut o deosebită plăcere să cânt acolo și sunt foarte bucuros de această invitație. Am cântat un program care a început cu o sonată de Scarlatti în La major, am inclus și o piesă de Enescu - este vorba despre Pavana din Suita op.10 - care a fost foarte apreciată și din nou am auzit aceleași reacții ca alte dăți când am inclus piese de Enescu în recitalurile mele, oameni care spuneau cât de mult le-a plăcut.
Activitatea ta în domeniul muzicii de cameră s-a îmbogățit în Anglia, în cadrul Cvartetului Heron. Te rog să ne vorbești despre acest ansamblu, de când cânți cu el și ce performanțe ați avut până acum.
Am început să lucrez cu acest ansamblu de acum un an, practic de când am venit la Londra. Ei au avut înainte o altă pianistă care a plecat în Singapore și am început prin a o înlocui pe ea și apoi ne-am înțeles foarte bine și așa că am continuat să lucrăm împreună. Ne-am adăugat noi lucrări la repertoriu; începând cu Cvartetul în do minor de Fauré, după care am făcut împreună cele două cvartete de Mozart cu pian și iată, acum, acest cvartet foarte interesant de Walton. Sigur, am avut tot felul de recitaluri, dar cel mai important de până acum aș spune că este cel de ieri, de la Bishopsgate Institute, unde am cântat cvartetele în sol minor de Mozart și cvartetul de Walton.
Următoarea ta apariție scenică va avea loc sâmbătă, 5 octombrie, în compania Orchestrei Simfonice din Cambridge și a dirijorului Howard Williams. Te afli la prima colaborare cu acești muzicieni?
Da, este prima mea colaborare cu ei și, de altfel, prima mea apariție în postură de solist cu orchestră în Anglia. În această seară voi avea de fapt prima repetiție și abia aștept să îl cunosc pe dirijor și să lucrez cu această orchestră.
Ce lucrare vei interpreta?
Burlesca pentru pian și orchestră de Richard Strauss - o lucrare foarte interesantă și mai puțin cântată, pe care o voi cânta acum pentru prima dată și cu bucurie am descoperit cât de complexă și de interesantă este. Pune, desigur, probleme interesante pentru solist și probleme de ansamblu cu orchestra.
Cât de greu este să faci față unui program atât de încărcat?
Sigur că este greu, însă este și plăcut în același timp. Totul ține de o bună organizare și atunci nimic nu este de nerealizat.
Ai intrat deja în cel de-al doilea an de masterat la Guildhall School of Music & Drama din Londra. Ce planuri ai pentru acest an?
Am, desigur, planuri foarte multe, în general acestea se mai concretizează pe parcurs. Pentru viitorul apropiat voi cânta, spre exemplu, săptămâna viitoare într-un masterclass al lui Emanuel Ax la noi, la Guildhall School. Desigur sunt și câteva concursuri la care aș vrea să particip anul acesta. Sunt încă în proces de a le alege cât mai bine în funcție de ce cerințe de repertoriu au. E un proces complicat, există foarte multe concursuri în lume și procesul de căutare și alegere al concursurilor la care să mergi devine prin urmare destul de complex.