Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu soprana Julia Lezhneva

Publicat: marți, 17 Septembrie 2013 , ora 11.45


Handel face parte dintre preferințele dumneavoastră interpretative?

Nu am un compozitor preferat. Am fost mai întâi pianistă și atunci cred că mă înțelegeți când spun că pentru mine Muzica, Muzica Barocă în general, a însemnat o pasiune și nu aș vrea să vorbesc despre preferințe. Ar trebui să spun însă că am cântat până acum mult Handel și Vivaldi, dar și Bach. Mi-aș dori să cânt în viitor mai multe roluri handeliene pentru că mi se pare o scriitură potrivită pentru tipul meu de voce, soprană cu o anume coloratură. Eu am avut de la o vârstă fragedă multă agilitate naturală a glasului și, desigur, așa ceva este necesar când cânți muzica Barocului, dar și în partiturile lui Rossini, Bellini sau Donizetti. În cazul meu nu se pune problema unor diferențe de tehnică pentru aceste muzici. Din punctul meu de vedere, dacă într-adevăr cânți bine, poți aborda firesc și Bellini cu muzica barocă.


Ați mai cântat Rossana pe scenă?

Doar l-am înregistrat. Mi s-a propus să particip la o punere în scenă a operei dar, din păcate, programul meu nu mi-a permis atunci acest lucru. Iată însă că acum avem câteva concerte cu această lucrare prin Europa și sunt foarte încântată. Iubesc mult acest rol, care mi se pare și foarte potrivit pentru glasul meu.


V-ați mai întâlnit pe scenă cu Max Cencic sau cu alți parteneri din această distribuție?

Cu Max nu am mai cântat pe scenă până acum, am colaborat însă la înregistrările discografice cu opera Alessandro, dar cu Javier Sabata am mai lucrat în proiectul "Miraccolo in Esenia" - o înregistrare LIVE în Cracovia și la Wienerkonzerthaus. Au fost două concerte care au devenit apoi o înregistrare. A fost o experiență încântătoare.


Interviu realizat de Anca Ioana Adriescu