Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violonistul Serghei Dogadin

Publicat: joi, 12 Septembrie 2013 , ora 10.50
Serghei Dogadin, ați urmat Conservatorul din Sankt Petersburg și ați participat la cursuri de măiestrie susținute de marele violonist și profesor Zahar Bron. Sub îndrumarea cui vă aflați acum?

În momentul de față studiez la Köln cu Mihaela Martin, o persoană minunată, un muzician extraordinar. Îi sunt elev deja de un an de zile, îmi plac foarte mult lecțiile cu ea și pot spune că pedagogia sa este o experiență foarte importantă pentru mine.


Serghei Dogadin, există violoniști pe care-i considerați modelele dumneavoastră - fie contemporani, fie din alte generații?

Da, desigur. Îl admir pe David Oistrah, iar dintre violoniștii de astăzi îmi plac Maxim Vengerov și Vadim Repin, într-adevăr mari muzicieni.


Interpretați la București Poemul de Ernest Chausson și Introducere și Rondo capriccioso de Camille Saint-Saëns. De ce i-ați ales pe acești doi compozitori anume?

Sunt lucrări pe care dirijorul Vladimir Spivakov, cu care colaborez, le îndrăgește, și care, desigur, îmi plac și mie. Amândoi am considerat că aceste creații foarte importante pentru istoria muzicii ar putea însemna o călătorie sonoră frumoasă pentru public.


Așa cum ați spus, sunt lucrări foarte cunoscute, des interpretate. Ce doriți să aduceți nou?

De fiecare dată când le interpretez, de fapt, de fiecare dată când cânt, îmi doresc să pun în acea muzică o parte din sufletul meu - și sper că acest lucru se va simți.


Pe CD-ul dvs "Dogadin" ați înregistrat doar lucrări rusești. Ce relație aveți cu muzica țării dumneavoastră?

Compozitorii de pe acel disc - Ceaiovski, Prokofiev și Rahmaninov - sunt pentru mine cei mai importanți din Rusia și cred că lucrările respective sunt printre cele mai bune exemple de muzică rusă.


Serghei Dogadin, în 2011 ați câștigat premiul al doilea, în condițiile în care premiul I nu s-a acordat, ca și premiul publicului la Concursul Ceaikovski. Așadar, nu numai juriul, ci și cei din sală v-au apreciat foarte mult. Ce raport credeți că se creează între dumneavoastră și ascultători?

Ați numit două premii valoroase de care sunt foarte bucuros! Eu încerc întotdeauna să stabilesc o legătură cu publicul, consider că un bun contact cu ascultătorii este deosebit de important. Uneori această legătură se face mai greu, alteori mai ușor - sper ca ea să existe și în România!


Sunt sigură că așa va fi! Tot de pe site-ul dumneavoastră am aflat că ați cântat pe viorile care le-au aparținut la un moment dat lui Paganini și lui Johann Strauss-fiul. Cum a fost acea experiență?

Din nefericire nu am putut să mă bucur de acele viori minunate prea mult, am avut o singură repetiție și un singur concert. A rămas însă o amintire extraordinară, a fost o senzație uluitoare și cred că-mi voi aminti toată viața de acele momente.


Și eu mi-aș aminti pentru totdeauna așa ceva, dacă aș fi violonistă și aș fi cântat la vioara lui Paganini! Serghei Dogadin, ce face să vă simțiți bine pe podiumul de concert, în fața publicului?

Scena și a fi pe scenă înseamnă însăși viața mea; îmi place fiecare clipă dintr-un recital sau dintr-un concert. Oricum, pentru un muzician acesta este de fapt scopul existenței ca artist - orele de repetiții și de pregătire intensă au ca finalitate podiumul de concert. Iar starea pe care o ai când te afli acolo este unică, incredibilă.


Ați colaborat deja cu dirijorul Vladmir Spivakov; ce fel de relație aveți cu el?

Într-adevăr, sunt deja cinci ani de zile de când lucrez cu dânsul. Este un muzician extraordinar, un mare artist. Aștept de fiecare dată întâlnirile noastre cu mare nerăbdare, pentru că simt o căldură deosebită din partea sa. Îl admir foarte mult. Vreau de asemenea să amintesc faptul că orchestra pe care o conduce, Filarmonica Națională a Rusiei, este uimitoare, este una din cele mai bune din Rusia. Mă bucur că pot colabora cu Vladimir Spivakov și cu Filarmonica Națională atât de des.


Ne bucurăm și noi că veți veni la București, Serghei Dogadin, și că vă vom putea auzi în premieră, live în Festivalul Enescu. Ce semnificație are pentru dumneavoastră participarea la această manifestare?

Este un festival de renume, de aceea faptul că am fost invitat este pentru mine o experiență foarte importantă și o onoare. Aștept cu nerăbdare și bucurie să vin în capitala României.



Maria Monica Bojin