Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violonistul Pinchas Zukerman

Publicat: miercuri, 4 Septembrie 2013 , ora 10.41
"A face muzică reprezintă o extensie a ființei mele, nu este ceva ce trebuie să realizez". Pinchas Zukerman

"Tinerețea se agață de unii oameni... Zukerman pare a fi acel virtuoz mereu tânăr: cu o ingeniozitate expresivă, o muzicalitate molipsitoare, o tehnică impecabilă, lipsită de orice efort. Este mereu o plăcere să fii în compania lui muzicală." - The Los Angeles Times.


Domnule Zukerman vă mulțumim ca ați acceptat invitația noastră. Se știu foarte multe povești frumoase despre dumneavoastră, dar care este adevăratul dumneavoastră portret?

Sunt Pinchas Zukerman, cânt la vioară și la violă, dirijez, sunt profesor, călătoresc mult și fac muzică.


Am dori să ne dezvăluiți care este cel mai important lucru în viața dumneavoastră artistică?

Este o întrebare dificilă. Sunt o mulțime de lucruri. Familia este foarte importantă, relațiile cu prietenii cei mai buni, să fii cinstit atunci când cânți, când studiezi, când îmi împlinesc propriile aspirații de a cânta cu un sunet frumos, când transmit prin intermediul muzicii, a artei, convingerile mele, gândurile mele, publicului.

Cred că unul dintre lucrurile esențiale în cariera dumneavoastră este reprezentat de dialogul cu publicul, cu muzicienii, cu studenții. Care este nivelul dialogului cu publicul?

Există momente în care cânți și te simți cu adevărat în legătură cu muzica și publicul aflat în sală, există și unele în care nu poți fii foarte legat deoarece sunt probleme de acustică sau ești obosit și atunci intensitatea dialogului diferă. Publicul știe când ai realizat un lucru bun sau nu. Trebuie întotdeauna să ne propunem să avem același nivel atunci când interpretăm.Cred că acesta este lucrul cel mai important. Astăzi există mult teatru pe scenă, a devenit un pic de circ. Când eram elev se spunea - l-am auzit pe Rubinstein, Heifetz sau Horowitz. Astăzi spunem - l-am văzut pe X - deoarece am devenit atât de atașați de ecran. Trebuie să ne amintim că muzica reprezintă o experiență auditivă. Atunci cănd te afli în sală nu poți spune l-am văzut. A vedea este legat de o imagine, de un muzeu și trebuie să înveți, să asculți muzica.


Iar cu studenții există un alt nivel al dialogului?

Este un pic diferit. În sensul în care, în mod constant le oferi direcțiile pentru a cânta bine la un instrument, îi înveți disciplina în muzică, în interpretare. Când acestea sunt corecte, când îmbină expresivitatea și ținuta fizică pot să-i conduci spre un mod de exprimare și un mod de viață mai bun în viitor.


Ați lansat proiectul Institutului de Studii pentru Orchestră. Are acesta succes printre tineri?

Da, sigur, un succes fantastic. Am avut poate 1000 de studenți în programul nostru care a debutat cu 14 ani în urmă. Avem un record de muzicieni care sunt în poziții înalte în orchestre, dar și soliști în întreaga lume.


Cu ce sentimente vă reîntoarceți în Bucurtești?

Să revin îmi face plăcere. Iubesc oamenii, iubesc profesioniștii, îmi place orașul. Cred că a vedea România crescând din punct de vedere economic este foarte bine pentru toți și este minunat să vin să fac muzică într-o țară cu o impresionantă tradiție în artă, în muzică. Este foarte plăcut pentru noi.


Este important pentru dumneavoastră să vă aflați ca oaspete în Festivalul Internațional "George Enescu"?

Totul este important. Este bine să vii să cânți cu orchestra și cu o persoană pe care o cunosc bine, cu Lawrence Foster, un foarte bun muzician și un dirijor deosebit, suntem în legătură permanent. Este foarte frumos să te întorci ca în familie.


Împreună cu violoncelista Amanda Forsyth veți interpreta Dublul concert de Brahms. Este unul dintre opusurile preferate?

Este o piesă deosebită pentru această inedită combinație timbrală. Este ultimul concert compus de Brahms. Cred că a realizat o partitură interesantă pentru violoncel. Este mai mult un opus pentu violoncel, dacă nu ar fi fost și vioara implicată. Cred că este o piesă reprezentativă pentru măiestria pe care trebuie s-o ai la violoncel. Nu ne aflăm pe scenă doar ca un cuplu. Trebuie să avem o înțelegere completă a lucrării ca o unitate. Nu sunt două persoane care cântă împreună această piesă, fiecare trebuie să-l înțeleagă pe celălalt, iar părțile solistice ale instrumentalelor devin o singură voce. Este o simfonie cu părți concertino dar acestea sunt foarte importante. Această partitură reprezintă esența muzicii insăși în structura ei concertantă. Este foarte frumos scrisă. Este tot ceea ce îți poți dori de la un dublu concert.


Domnule Zukerman, ce vă face fericit, în modul în care publicul se bucură de muzica dumneavoastră?

Nu știu exact, dar cred că din mai multe motive sunt fericit când interpretez bine, când am un sunet frumos pe care doresc să-l reascult. Sunt fericit când lumea așteaptă cu nerăbdare să asculte muzică, este un sentiment reconfortant. A face muzică reprezintă o extensie a ființei mele, nu este ceva ce trebuie să fac. Cânt deoarece m-am născut să cânt, am primit o educație fantastică, am avut cele mai frumoase experiențe în întreaga lume în ultimii 50 de ani. Și dacă aș putea să fiu o mică punte pentru a face lumea mai puțin nebună, m-aș simți foarte bine, mă simt bine să fac muzică în adevăratul sens al cuvântului. Este un drum foarte greu și trebuie să ai o disciplină perfectă pentru a continua. Parcurg o frumoasă călătorie în muzică și o continui realizând toate aceste activități în lume.Văd deschiderea Uniunii Sovietice și redescopăr tradiția din Sankt Petersburg sau Moscova. Să ne reîntoarcem în locurile care erau odată după Cortina de Fier și care, după 1989, s-au deschis. Este un sentiment deosebit. Publicul dorește să asculte muzică de bună calitate și aceasta este bine.


În afara muzicii, domnule Zukerman, ce vă face să vă simțiți liber?

Aș spune să trăiesc și să fac parte din ceea ce aș defini tradiția clasică a societății. Am văzut atât de multe schimbări în ultimii 50 de ani. Aș dori să văd pace și liniște în țara în care m-am născut. Aș dori să văd mai multă înțelegere a culturii în mediile neprivate, mai puțină lume înfometată. Este totul foarte dificil astăzi, cred foarte mult în spiritul civic, dar eu încerc prin sunet să fac lumea să se simtă mai bine și atunci consider că mi-am facut datoria.


Este un mare dar pe care-l oferiți publicului și tuturor celor din jurul dumneavoastră. În finalul interviului nostru, domnule Pinchas Zukerman ați dori să adresați câteva gănduri publicului din România?

Le doresc să vină la concert, să asculte muzică și să se simtă mai buni.


CV Pinchas Zukerman

Născut - 16 iulie 1948 Tel Aviv, Israel.

Studii -New-York, Julliard School, cu Ivan Galamian

- 1973 - debut la New-York

Căsătorit cu violoncelista Amanda Forsyth.

Interviu realizat de Irina Hasnaș