Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violonistul Amiram Ganz membru al Trio-ului Altenberg

Publicat: miercuri, 4 Septembrie 2013 , ora 10.34

"Musik ist: wie wenn die Seele plötzlich in einer fremden Sprache ihre eigene spräche!" - Peter Altenberg (Muzica este ca și cum sufletul ar vorbi într-o altă limbă care în fond devine propria limbă.)

"În fiecare sunet este o magie specială" afirmă membrii Trio-ului Altenberg.

"Continuitate în schimbare" - Credo-ul Trio-ului Altenberg


D-le Amiram Ganz, în luna septembrie veți fi pentru prima oară oaspete al Festivalului Internațional George Enescu. Cu ce gânduri?

Speranțele mele sunt de a realiza un foarte bun concert și de a ne merita invitația. Este un Festival important cu foarte mari oaspeți. Sperăm ca recitalul nostru să aibă succes, mai ales că interpretăm lucrarea celui mai important creator român. Este o oportunitate pentru noi și dorim o interpretare de o manieră bună în țara lui.


Când ați descoperit Trio-ul lui George Enescu?

Nu este o lucrare interpretată adesea, nu a fost editată, nu are număr de opus. Avem o versiune în manuscris a acestui Trio. Cunoaștem alte opusuri ale sale, cele simfonice, Opera Oedip, cunosc Sonatele pentru vioară. De altfel am realizat un disc cu cele trei Sonate și Impresiile din copilărie. Acestea sunt mai cunoscute și sunt editate. Trio-ul nu este editat, dar este o lucrare foarte frumoasă, foarte expresivă, puțin expresionistă. Suntem foarte bucuroși să-l interpretăm.


Cercetând programul recitalului dumneavoatră, regăsim tendințe contrastante. Ați inclus opusuri semnate Șostakovici, Enescu și Ravel. Care a fost rațiunea alcătuirii acestui program?

Ne-am gândit că trebuie să includem compozitori care sunt oarecum contemporani. Ravel și Enescu erau prieteni, au studiat împreună cu Fauré la Paris, la Conservator. Deci există foarte multe puncte comune între cei doi compozitori, deși fiecare a avut destinul lui. Nu putem spune că sunt creatori care nu au nicio legătură, din contră, atunci când Ravel a compus Sonata sa, cunoscută ca postum, Enescu împreună cu Ravel au făcut prima audiție. Prima lectură și a doua au fost pe dinafară, deoarece Enescu o cunoștea, o memorase. Avea o memorie fantastică, îi era suficient să citească o dată muzica apoi o interpreta pe dinafară. Există multe puncte comune între Enescu și Ravel. Șostakovici este puțin o altă perioadă, început de secol XX.


Vă propun să revenim la Trio-ul dvs. De ce poartă numele de Altenberg?

Peter Altenberg este un poet vienez al secolului XX, destul de cunoscut în vremea lui. Alban Berg a compus lieduri pe versurile lui Altenberg. Am decis să preluăm acest nume simbolic pentru Viena și pentru un Trio vienez.


Mai este Trio-ul dvs. în rezidență la Musikverein?

Da, noi realizăm 5 concerte pe an la Musikverein și Trio-ul a fost creat în 1993.


Ce ne puteți spune despre colegii dumneavoastră?

Pianistul este Christopher Hinterhuber, un mare virtuoz, are și o carieră solo, se află în Trio-ul nostru doar de un an. Christopher Schuster, fondatorul Trio-ului, din motive de sănătate a trebuit să se retragă. Violoncelistul Christoph Stradner este și el prim-violoncelist în Filarmonica din Viena, este un muzician deosebit, are un sunet fantastic, dar și un instrument rar și din fericire facem muzică împreună.


Pentru o formație care-și desfășoară activitatea în secolul XXI, este important să realizeze înregistrări. Aveți proiecte în acest domeniu?

Avem mai multe proiecte. Vom participa la realizarea unui disc dedicat unui compozitor polonez, care se numește Andrei Ceaikovski. Un creator născut la începutul secolului XX și care a murit în 1982. Este un bun compozitor, necunoscut de marele public și îi vom înregistra Trio-ul. Vom face un alt disc cu lucrări de Mozart, Șostakovici și Dvorak. Proiectele pe termen lung includ o integrală Beethoven și una Schumann.


D-le Amiram Ganz, vă mulțumim că ne-ați acordat acest interviu. Vă așteptăm cu bucurie la București. Revin, și vă întreb, ce doriți Festivalului George Enescu?

Cred că este un important festival internațional, cu mulți invitați de prestigiu. Doresc să realizăm un foarte bun concert și să mai putem reveni.


CV TRIO ALTENBERG

Înființat - 1993 la Viena
Membri - Christopher Hinterhuber (piano), Christoph Stradner (violoncello), Amiram Ganz (violin)
Trio-in-residence of Vienna's Gesellschaft der Musikfreunde (Musikverein)

Interviu realizat de Irina Hasnaș