Arhivă : Interviuri Înapoi

Școală de vară pentru tineri muzicieni la Sinaia

Publicat: vineri, 2 August 2013 , ora 14.19

Între 3-9 august 2013 se desfășoară la Sinaia cea de-a VI-a ediție a Școlii de vară pentru tineri muzicieni, oranizată de Primăria Sinaia și Fundația "Prietenii muzicii" - Serafim Antropov. Detalii despre ediția din acest an aflați dintr-un interviu cu violoncelistul Marin Cazacu, Director artistic al evenimentului.


«Acest an este unul plin de surprize. Școala de vară a debutat în 2008, când a fost înființată prima orchestră de tineret din România - Orchestra Română de Tineret, a fost un an în care eu nu bănuiam unde voi ajunge. Iată că după aceea, la doi ani diferență - în 2010, am înființat cea de-a doua orchestră de tineret, cu un nivel de vârstă mai jos, iar anul acesta va debuta cea mai tânără orchestră din România. E adevărat că este o orchestră de cameră, formată numai din instrumente de coarde, dar cu tineri cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani. Cei mai buni din țara noastră. Sunt tineri care nu au cântat niciodată într-o orchestră pentru că provin din orașe unde nu se poate aduna o orchestră, cum sunt Buzău, Alba Iulia, pe lângă orașele mari care, într-adevăr, mai cunosc acest ansamblu orchestral - cum sunt Cluj, București și Iași. Sunt copii excepționali, cu premii internaționale și bucuria organizatorilor este aceea de a le oferi șansa să descopere marea muzică și, mai ales, cântul împreună pentru că cea mai frumoasă experiență a unui muzician e aceea de a crea alături de altcineva. Este un proiect care vine în completarea studiilor pe care le fac în România și le dă șansa să colaboreze cu profesori din afara țării. E adevărat că sunt de origine română, dar au trăit o experiență similară - au studiat în România, după care au ajuns în mari orchestre ale lumii, cum este violonistul Liviu Prunaru, care este concertmaestru la Amsterdam, contrabasistul Dorin Marc, violistul Cristian Ifrim, violonista Valentina Sviatlovskaia, eu la violoncel. Îi pregătim individual, după care orchestra cea mai mică - Orchestra Junior - va fi preluată de tânărul dirijor Gabriel Bebeșelea, care va fi la prima lui experiență în România cu o orchestră atât de tânără. El este violonist de formație și sunt convins că va avea ce să dezvăluie și cum să pregătească nemaipomenit această orchestră de tineri.

După care, urmează celelalte două orchestre deja consacrate în România - Romanian Sinfonietta Orchestra, dirijată de maestrul Horia Andreescu și Orchestra Română de Tineret, dirijată de maestrul Cristian Mandeal. Sunt experiențe deja trăite de ani de zile la Sinaia, un oraș care s-a dovedit a fi cel mai muzical pe perioada de vară, un oraș în care ceea ce oferea George Enescu discipolilor săi în Vila Luminiș și, mai ales, ce primea el, George Enescu, de la familia regală a însemnat enorm de mult pentru dezvoltarea muzicală a României. Iată că Sinaia devine, într-un fel, centrul de educație muzicală al României în perioada de vară, în luna august.»

Andreea Chiselev