Arhivă : Interviuri Înapoi

Orchestra Națională Radio și dirijorul Tiberiu Soare la Shanghai

Publicat: luni, 20 Mai 2013 , ora 9.05

Muzica lui Enescu a răsunat vineri, 17 mai, la Shanghai, într-un concert susținut de Orchestra Națională Radio, inclus pe agenda Festivalului Internațional de Muzică ce se desfășoară anual încă din 1960 în această metropolă. La Shanghai Oriental Art Center, inaugurat în 2005 de Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Națională Radio a interpretat sub bagheta dirijorului său șef, Tiberiu Soare, Rapsodia română op. 1 nr. 1 în La major și Simfonia I de George Enescu, Concertul nr. 2 op. 83 în Si bemol major de Johannes Brahms și o lucrare care se bucură de popularitate în rândurile publicului chinez - "Ciocârlia", prezentată cu concursul violonistului Gabriel Croitoru. Am stat de vorbă înainte de concert cu dirijorul Tiberiu Soare, care ne-a oferit detalii despre invitația de a concerta la Shanghai.

Veți dirija Orchestra Națională Radio într-un concert special la Shanghai. Ce ne puteți spune despre acest eveniment și despre festivalul în care este el inclus?

Spring Music International Festival e un festival de tradiție care se organizează la Shanghai încă din anii '60, dacă vreți, un fel de corespondent al Festivalului Internațional "George Enescu". Este un festival de importanță mondială, sunt invitate orchestre de prim rang din întreaga lume și, iată, din fericire putem spune că Orchestra Națională Radio intră în această ligă majoră, fiind invitată la acest prestigios festival. Este o onoare deosebită, sperăm să avem un concert extraordinar acolo și impresia să fie excelentă în fața tuturor celor care vor veni să ne asculte. Este de la sine înțeles, Orchestra Națională Radio, fie și numai pentru faptul că este o orchestră care are titulatura de națională și tot ar trebui să se facă purtătoarea de cuvânt a culturii românești pe toate meridianele. Alegerea muzicii lui George Enescu este una absolut firească, având în vedere că suntem și într-un an în care vom organiza la rândul nostru în România un festival internațional "George Enescu". Muzica marelui compozitor român trebuie cunoscută de cât mai mulți oameni și pe toate meridianele. Este o datorie de onoare și, de altminteri, și din punct de vedere repertorial Orchestra Națională Radio își propune pe parcursul stagiunii prezente și a următoarelor două să aprofundeze lucrările simfonice enesciene - nu numai simfoniile, ci și suitele pentru orchestră sau poemele vocal-simfonice așa cum ar fi "Vox maris".


Nu este, de altfel, pentru prima dată când realizați o călătorie muzicală alături de Orchestra Muzicală Radio la Shanghai. Cu ce impresii ați rămas după concertul din 2010?

Excelente. Atunci, în 2010, am fost pentru Expoziția mondială organizată la Shanghai. Orchestra a făcut o figură extraordinară acolo; toate comentariile au fost nu doar pozitive, ci elogioase de-a dreptul. Spun asta fără teama de a fi suspectat de lipsă de modestie, pentru că în acea vreme eu nu eram dirijorul principal al Orchestrei Naționale Radio, am participat atunci în calitate de dirijor invitat, dar acea seară - chiar și acum, după trei ani - o țin minte ca fiind una foarte specială. S-a făcut o muzică foarte, foarte bună atunci. Și, iată, impresia se pare că a rămas și îndrăznesc să cred că invitația de acum se datorează întrucâtva și acelui concert de acum trei ani de la Expoziția mondială.

Interviu realizat de Andreea Chiselev