Arhivă : Interviuri Înapoi

O nouă ediție a Festivalului Internațional 'Timișoara muzicală'

Publicat: vineri, 12 Aprilie 2013 , ora 14.15

Interviu cu Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii de Stat "Banatul" din Timișoara

În data de 12 aprilie 2013 se deschide în orașul de pe Bega, ediția cu numărul 38 a Festivalului "Timișoara muzicală", organizat, până în 24 mai, de Filarmonica "Banatul". Despre principalele puncte de interes ale acestei ediții ne-a vorbit domnul Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii de Stat "Banatul" din Timișoara:


«E o bucurie că am ajuns la a 38-a ediție. E o performanță în vremurile de criză economică în care trăim. Sala este vândută complet, avem peste 900 de locuri. Avem oaspeți importanți azi, la deschidere - dirijorul Radu Popa, Orchestra Filarmonicii "Banatul", avem primul flautist de la Opera din Frankfurt, Rolf Bissinger, care va cânta pe un flaut de lemn fabricat de un timișorean, Anton Braun, din cinci generații de lutieri și de manufactură de instrumente. Domnia sa are o firmă de flaute și picolo din lemn celebră în toată lumea.

În program, mai avem pe lângă Haciaturian, un concert de flaut și mai avem Simfonia în re minor de Franck. Nu mai spun că festivalul a fost prelungit un pic, până la mijlocul lunii iunie, pentru că am avut o agendă foarte bogată. Avem artiști din toată lumea care participă și programe deosebit de interesante, dirijori importanți din Franța. Săptămâna viitoare vine Misha Katz și, după 18 ani, vine în sfârșit la Timișoara și Dan Grigore, bucurându-se de pianul nostru Steinway cel nou. Mai avem pe Amaury du Closel; sunt mulți oaspeți, recitaluri de toate tipurile - de la jazz și până la Piazzola, programe Bartok, Enescu.

Este o mare bucurie că avem aproape la fiecare concert sala plină, dar și mai bucuroși suntem de altceva, și anume faptul că bugetul a rămas intact. Nu am avut nici un fel de tăieri, din contră, am avut o mică suplimentare de la Primăria Timișoarei pentru acest festival. Știți bine că Filarmonica noastră e cunoscută pentru concertele avute în fața Catedralei, în pădure, pe șantier, pe Bega, pe aeroport, în fabrici etc.

Acum urmează să repetăm un concert pe Bega pentru că foarte multă lume ni l-a cerut. Deci, în 12 mai, seara, începând cu ora 21, va fi un concert cu un program extraordinar de interesant, cu ambarcațiuni pe Bega, cu balet, cu soliștii din Coreea de Sud - este un concert la care e clar că vom avea între 6.000 și 8.000 de spectatori, pentru că atât permit malurile canalului Bega. Acesta este unul dintre concertele foarte importante, la care sigur că lumea nu va lipsi.

În acest an am făcut o extensie a festivalului, pentru că avem multe cereri în județele limitrofe și avem concert chiar de Ziua Europei, 9 mai, cu Nicolae Moldoveanu la Deva. Probabil că în 11 mai vom avea un concert în aer liber la Caransebeș. Pentru mine e o mare satisfacție faptul că văd că orașele acestea doresc Filarmonica, cât și faptul că abordăm repertorii de mare popularitate - este un mare câștig, atragem oamenii lângă muzica serioasă.»

Interviu realizat de Ioana Marghita