Arhivă : Interviuri Înapoi

Viorel Cosma aniversează 90 de ani

Publicat: vineri, 29 Martie 2013 , ora 13.18
În 30 martie, muzicologul Viorel Cosma sărbătorește împlinirea a 90 de ani de viață, prilej cu care am avut ocazia de a-i ura La mulți ani și de a realiza un interviu în care maestrul ne vorbește despre acest moment aniversar, scrierile sale, dar și despre distincția recent primită, Ordinul "Sfinții Împărați Constantin și Elena pentru mireni" al Patriarhiei Române pentru întreaga activitate de profesor, istoriograf, lexicograf și critic muzical.

La mulți ani, maestre Viorel Cosma! Cum întâmpinați această frumoasă aniversare?

Bine v-am găsit sau, mai bine zis, bine v-am regăsit! - pentru că pe dumneavoastră, pe oamenii radioului, vă regăsesc de peste 60 de ani. Am în față coperta revistei dumneavoastră de acum 10 ani - Radio România din 30 martie 2003, ziua mea de naștere. Acolo mi-am exprimat crezul meu și, deși au trecut 10 ani de atunci și am ajuns la vârsta de 90 de ani, văd că tot ce am spus atunci stă în picioare. Am fost martorul celui mai contradictoriu secol al muzicii universale. Mă simt astăzi fericit că bunul Dumnezeu m-a ajutat să ating vârsta patriarhilor spre a dărui creației românești tot ce am avut mai prețios în gândul meu, fiecare pagină de muzicologie de ieri, transformând cărămida edificiului sonor național într-o coloană de bazalt cu ecouri de orgă ce înalță arta autohtonă către dimensiunile infinitului de mâine. Acesta era crezul care a rămas - văd - în picioare și pentru care lupt în continuare la această vârstă.


Dintre impresionantele dumneavoastră cercetări și volume, care ați putea spune că vă este cel mai aproape de suflet?

De-a lungul celor peste 100 de cărți și 5000 de studii și articole pe care le-am publicat, două sunt direcțiile și seriile de lucrări care-mi sunt la inimă: în primul rând lexicoanele - cele 10 lexicoane de creatori, unul de interpreți și două enciclopedii ale muzicii, și în al doilea rând suita celor 19 volume dedicate lui George Enescu.


Ați primit, chiar în 28 martie, Ordinul "Sfinții Împărați Constantin și Elena pentru mireni" al Patriarhiei române pentru întreaga activitate. Ce semnificație are această distincție pentru dumneavoastră?

Fără îndoială că este o distincție cu totul excepțională pentru mine, eu sunt nepot de preot - bunicul meu a fost părintele Ioniță Cosma, protopopul Bârladului și străbunicul meu a fost Damian Rânzescu, protopsaltul Mitropoliei Bucureștiului. Deci, am rădăcini foarte strâns legate de Biserică, am scris mult despre slujitorii Bisericii care s-au ocupat cu muzica și continui acum - mai ales de la volumul al zecelea al lexiconului meu - să-i adaug pe toți preoții pe care regimul comunist i-a scos din indicele de nume. Aducerea lor alături de noi toți este aducerea muzicii românești de la 1450 până în zilele noastre.


Interviu realizat de Andreea Chiselev