Arhivă : Interviuri Înapoi

Marțian Negrea - 120 de ani de la naștere

Publicat: miercuri, 30 Ianuarie 2013 , ora 15.57

120 de ani s-au împlinit în 29 ianuarie de la nașterea lui Marțian Negrea, prilej cu care Studioul Experimental de Operă și Balet "Ludovic Spiess" a programat miercuri, 30 ianuarie, de la ora 19.30, la Sala Studio a Operei Naționale București un concert omagial cu lucrări ale compozitorului, sub genericul Valori ale muzicii românești.

Detalii despre această seară muzicală, despre program și protagoniști aflați dintr-un interviu cu Florica Jalbă, coordonatoarea proiectului:

Ideea acestui proiect a pornit de la faptul că anul 2013 marchează 120 de ani de la nașterea maestrului Marțian Negrea, iar tot în acest an se comemorează și 40 de ani de la moartea celui ce a fost compozitor, profesor, teoretician, dirijor și muzicolog.

În cadrul recitalului denumit "Valori ale muzicii românești - Marțian Negrea" de miercuri, 30 ianuarie, din Sala Studio a Operei Naționale București vom prezenta câteva dintre lucrările camerale ale maestrului Negrea - vorbim de o suită pentru clarinet, pe care o vor interpreta Alexandru Avramovici la clarinet și Lidia Butnariu, la pian, apoi vom avea o Temă cu variațiuni pentru harpă, în interpretarea Ionelei Brădean, vom continua cu Martie pentru flaut și recitator, din ciclul Zece cântece pe versuri de Lucian Blaga, prezentat de flautista Luiza Cârlian, acompaniată recitator de doamna Monica Mihăescu.

Apoi soprana Adriana Dumitriu, acompaniată de Lidia Butnariu, va interpreta patru din cele Zece cântece pe versuri de Lucian Blaga iar mezzosoprana Sorana Negrea, chiar strănepoata compozitorului, acompaniată la pian de Laura Butnariu, fiica pianistei Lidia Butnariu, va prezenta de asemenea patru piese, atât din ciclul Zece cântece pe versuri de Lucian Blaga, cât și din ciclul de Cinci cântece pe versuri de Veronica Micle.

Toți acești artiști instrumentiști sau soliști aparțin Operei Naționale București. Marțian Negrea este o personalitate complexă a muzicii românești și ne-am gândit că e imposibil să lăsăm acest an fără să marcăm prezența printr-o manifestare.


O aveți ca invitată și pe doamna Veturia Dimoftache. Ce va prezenta dumneaei?

Doamna prof.univ.dr. Veturia Dimoftache este specialistă în acest subiect, și-a susținut teza de doctorat cu o lucrare dedicată lui Marțian Negrea. Dumneaei ne va introduce în lumea în care a trăit Marțian Negrea, prezentându-ne atât date biografice, cât și o descriere a lucrărilor care vor fi interpretate. Vom avea și proiecții de fotografii și manuscrise ale compozitorului. Va fi o seară deosebită pe care muzicologia românească o merită.

Interviu realizat de Andreea Chiselev