Arhivă : Interviuri Înapoi

Ion Ivan Roncea - 'Sunt un muzician care face muzică cu drag'

Publicat: joi, 24 Ianuarie 2013 , ora 15.17

Ziua de naștere a harpistului Ion Ivan Roncea, sărbătorită în 24 ianuarie, a fost prilej de dialog cu unul dintre cei mai importanți muzicieni ai României actuale.


Care este cel mai frumos cadou pe care vi l-a făcut muzica?

Nu este, poate cum v-ați aștepta, un anume eveniment, un anumit concert, ci aș spune că este bucuria de a face muzică. Eu sunt un muzician care face muzică cu drag, cu mare pasiune și lucrul acesta se întâmplă destul de des, din fericire, atunci când cânt în public, un concert sau un recital, dar bucuria de a face muzică apare de asemenea și în timpul pregătirii. Drumul acesta de învățare, de asimilare și finisare a unui material, un concert sau un recital care urmează a fi susținut public îmi este foarte interesant și ai câteodată momente extraordinare de trăire artistică specială, chiar de inspirație uneori, pe care ți-o dorești evident să apară cât mai des și mai ales în concertul public. De altfel, prezența publicului în sala de concert este stimulatoare pentru mine, ca pentru mai toți artiștii.


Din câte știu, sărbătoriți prin muncă. Sunteți deja la Ateneu. Ați putea să ne spuneți care sunt proiectele dumneavoastră pentru viitorul apropiat?

Acum într-adevăr sunt la Ateneu, la repetiția pentru concertele din 24 și 25 ianuarie din stagiunea Filarmonicii. În ceea ce privește activitatea mea solistică, pot să vă semnalez câteva din concertele care vin în primăvara care urmează. De fapt, chiar de acum, în 1 februarie am să cânt la Craiova, cu Filarmonica Oltenia, în Concertul de Haendel, apoi în martie voi avea două apariții, una mi se pare mai importantă, e vorba de 12 martie, când la Ateneu se va organiza un spectacol pentru a sărbători 125 de ani de la inaugurarea clădirii acesteia, superbe, în care cântăm. Și în 16 martie voi cânta o lucrare de Ulpiu Vlad, Lumină în viitor, împreună cu Ion Bogdan Ștefănescu. În aprilie va fi mai încărcat, voi cânta un recital solo la Palatul Șuțu, pe urmă o să am un recital în 14 la Ateneu, după care în 16, de asemenea, un recital la Muzeul Enescu. Toate acestea sunt practic treceri în public a unui recital pe care îl voi susține după aceea, în 21 aprilie, la Zagreb, la deschiderea primului festival de harpă din Croația.

Interviu realizat de Petra Gherasim