Arhivă : Interviuri Înapoi

'Verdi-Wagner 200' - Interviu cu Răzvan Ioan Dincă, directorul Operei Naționale București

Publicat: joi, 24 Ianuarie 2013 , ora 11.38

În 24 ianuarie se deschide la Opera Națională București Seria "Verdi-Wagner 200", în cadrul căreia publicul se va putea bucura de operele celor doi compozitori celebrați în acest an. Printre acestea se numără Aida, La Traviata, Bal mascat, Nabucco, Rigoletto și Macbeth de Giuseppe Verdi, precum și Olandezul Zburător și Lohengrin, din creația lui Richard Wagner. Detalii despre această serie și despre alte proiecte ale ONB am aflat dintr-un interviu cu directorul instituției, Răzvan Ioan Dincă:


Ce ne puteți spune despre producția ce va putea fi urmărită în această seară, Aida?

Este prima dintr-o serie mai lungă de producții ce au legătură cu această celebrare a doi dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor. Cu această ocazie, muzicologul și profesorul Grigore Constantinescu va spune câteva cuvinte spectatorilor despre Verdi, înaintea spectacolului. Totodată vom avea ca invitați un tenor și o soprană din Bulgaria și vom inaugura o expoziție de fotografii în foaierul operei - prelucrate manual pentru a arăta foarte bine, cu rame baroce - cu mari artiști români care în decursul timpului au jucat roluri celebre în compozițiile celor doi mari autori.


Care sunt câteva dintre celelalte surprize pe care le pregătiți publicului pe parcursul acestui an aniversar Verdi-Wagner?

Vom face un concert important cu mari soliști de-ai noștri plecați în lume, dar despre acest lucru o să vă vorbesc la momentul oportun. Deocamdată vă spun doar că va exista un concert vocal-simfonic în care vom prezenta în același timp și talentele mai puțin vizibile ale operei, și anume orchestra, corul - puse pe scenă de această dată. Apoi va urma o premieră cu Don Giovanni, Tannhäuser. Tannhäuser va fi primul spectacol produs, practic, sub seria aceasta, cu premiera în luna aprilie. Iar mai apoi vom avea Othelo în septembrie, cu ocazia Festivalului Enescu. Deci, două producții mari - un Wagner și un Verdi, precum și acest concert și multiple mici evenimente pe această temă.


În afară de această aniversare, lucrați împreună cu colectivul Operei Naționale București și la alte proiecte în această perioadă?

Da. Lucrăm la Don Giovanni, care trebuie să iasă undeva la finalul lunii februarie. Și pentru Festivalul Enescu pregătim o serie de manifestări, inclusiv participarea noastră în tetralogia wagneriană, în ceea ce privește câțiva soliști ai teatrului, precum și corul teatrului, ce va fi prezenent pe scenă împreună cu Filarmonica din Berlin și va încânta publicul la Sala Palatului, în septembrie, în cadrul Festivalului Enescu.

Interviu realizat de Andreea Chiselev