Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Mihai Constantinescu, directorul Artexim: Festivalul 'George Enescu' 2013

Publicat: vineri, 18 Ianuarie 2013 , ora 12.19

Evenimentul muzical major al acestui an va fi, fără îndoială, Festivalul "George Enescu" ce se va desfășura între 1 și 28 septembrie.

Pregătirile pentru ediția din acest an a Festivalului Internațional "George Enescu" sunt în plină desfășurare. Ne puteți spune care este stadiul lor? La ce lucrați în această perioadă?

În această perioadă lucrăm la o redimensionare a bugetului Festivalului "George Enescu", în funcție de ceea ce s-a planificat din bugetul de stat. Suntem în discuții cu sponsorii pentru obținerea unor sume mai mari din sponsorizare. Ca al doilea punct al activității, este vorba de partea de organizare, însemnând cazări, transport internațional, repetiții. Deci, a început lucrul greu și amănunțit al pregătirii Festivalului. Deocamdată s-au epuizat abonamentele pe care le-am pus în vânzare - e vorba de abonamentele categoriile A, B, C, D la Sala Palatului, Ateneul Român, în cadrul seriilor de concerte pe care le avem. În primele două ore de la începerea vânzării, pe data de 15 ianuarie de la ora 10, deja la ora 12 erau epuizate; mai rămăseseră câteva abonamente la Sala Palatului, pentru că acolo au fost puse în vânzare mult mai multe, dar la Ateneu, pentru ambele serii de concerte, sunt epuizate. Dacă va mai rămâne ceva în vânzare, vom vedea după 15 aprilie, atunci când vor fi puse în vânzare restul de bilete disponibile.


Care ar fi câteva dintre noutățile acestei ediții atât din program, cât și din punct de vedere al conceptului?

Din punct de vedere al programului a apărut această secțiune a muzicii secolului XXI și a workshop-ului, însemnând întâlniri ale tinerilor compozitori români cu compozitori deja consacrați, care vor veni în România, având în vedere că niște lucrări ale acestor compozitori vor fi prezentate în Festivalul de la București. Aceasta cred că ar fi cea mai interesantă parte a programului. O altă noutate este includerea secțiunii "Canto - voci wagneriene", deci putem spune cumva că revine secțiunea Canto în concurs. Ar mai fi prezentarea pentru prima dată în cadrul festivalului a Tetralogiei wagneriene, tetralogie care este prezentată în cadrul Anului Wagner. Avem prezentarea Recviemului de Verdi, în cadrul Anului Verdi. Mai avem o lucrare de Britten, care se prezintă în cadrul Anului Britten. Deci, suntem în pas cu calendarul internațional. Continuăm acele concerte de noapte, continuăm seria concertelor de la Sala Palatului cu mari orchestre internaționale. Revine după o perioadă destul de mare de absență în România Radu Lupu, în concertul de deschidere a Festivalului "George Enescu". Revine după o perioadă destul de mare, o orchestra americană în cadrul festivalului, e vorba de Pittsburgh Philharmonic, deci, sunt noutăți, dar în același timp lucruri care deja s-au confirmat și care au o continuitate în cadrul programului festivalului.


Interviu realizat de Andreea Chiselev