Arhivă : Interviuri Înapoi

La mulți ani, doamnă Felicia Donceanu!

Publicat: vineri, 28 Ianuarie 2011 , ora 17.10

Compozitoarea Felicia Donceanu împlinește astăzi, 28 ianuarie 2011, 80 de ani. Citiți în continuare un scurt interviu aniversar în care doamna Donceanu ne-a vorbit despre muzica vocală, sentimentul patriotismului și emoția pe care i-o produce întâlnirea muzicală cu prietenii.


Vă dorim la mulți ani!

Vă spun - câți or fi, să fie, dar să fie de utilitate pentru mine și pentru cei cărora le dedic muzica mea!


Numele dumneavoastră este cel mai adesea asociat cu genul vocal; ce v-a făcut să căutați și să îndrăgiți această formă de expresie muzicală?

Mama mea a avut o voce superbă, a cântat minunat lieduri, a și fost profesoară de canto. În afară de aceasta, mi se pare că este instrumentul cel mai expresiv pentru că pornește chiar din făptura omului.


Puteți numi lucrarea dumneavoastră preferată, dintre cele pe care le-ați compus - este vreuna foarte aproape de inima dumneavoastră?

Vă spun sincer, toate îmi sunt foarte aproape pentru că în fiecare lucrare sunt eu, este viața mea din acel moment. Care dintre lucrările mele au avut mai mare răspândire - despre asta se poate vorbi, dar asta nu a depins de mine! Există însă o anumită tematică la care am ținut și țin în continuare - muzica românească; este o manifestare a mea, a patriotismului meu, și nu mi-e rușine deloc să întrebuințez acest termen. Dar aș putea aminti bunăoară ciclul Văcărescu sau "Ritualul de statornicie", tot o piesă la care țin enorm.


Vă dorim încă o dată la mulți ani și o zi la fel de frumoasă pe cât se anunță recitalul aniversar care vă este dedicată în această seară de vineri, 28 ianuarie, în Aula Palatului Cantacuzino.

Am niște emoții cumplite! Este un fel de parcurs prin ani alături de niște oameni care mi-au fost tot timpul alături și care mi-au iubit muzica - mă bucur foarte tare.


Maria Monica Bojin