ACUM:
18.55
Seara de operă
Urmează: 22.30 Jazzy hour Berti Barbera vă aduce albumul săptămânii.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane

Arhivă : Interviuri Înapoi

Anul Liszt la Centrul Cultural al Republicii Ungare din București

Publicat: vineri, 14 Ianuarie 2011 , ora 11.31

În 2011 se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Franz Liszt. Despre planurile Centrului Cultural al Republicii Ungare la București în Anul Liszt, aflăm de la directorul instituției, Zoltán Bretter.


Vom avea o mulțime de evenimente care încep sâmbăta aceasta (15 ianuarie 2011) cu concertul Orchestrei de Cameră "Liszt Ferenc" din Budapesta și se termină cu un concert în luna decembrie. Va fi un concert de Crăciun care va avea loc, sper, tot la Ateneu, susținut de Érdi Tamás, pianist care a mai fost la București. Îi organizăm un turneu și el va fi cel care încheie seria de evenimente. Pe parcurs vom avea desigur mai multe concerte, ca și un turneu intitulat "Pe urmele lui Liszt" - Liszt a concertat destul de mult în România și încercăm să reedităm acel turneu, care va cuprinde, firește, piese ale compozitorului.


Care sunt invitații pe care ați dorit să-i aveți în proiectul Liszt?

Avem foarte mulți invitați: am menționat Orchestra de Cameră "Liszt Ferenc", Érdi Tamás, apoi Csendes László sau Elena Popa, pianistă care a câștigat un premiu la Festivalul Muzicii Maghiare. Ea va cânta în 20 ianuarie și va include în repertoriu și piese de Liszt.


Aveți parteneriate cu instituții din Ungaria sau din alte țări în cadrul acestui proiect?

Sigură că da. Anul Liszt este un eveniment extraordinar de mare și în Ungaria. Acolo există un comitet de organizare, există deja programe, expoziții. Și în România avem mulți parteneri - un exemplu ar fi o manifestare comună în care prezentăm viața și arta lui Liszt, în două serii, tot la Ateneu. Avem mai multe parteneriate și acest lucru este important.

Maria Monica Bojin