Arhivă : Interviuri Înapoi

Yuriy Tsiple - debut francez în rolul lui Ali Baba

Publicat: luni, 10 Ianuarie 2011 , ora 9.22

Baritonul Yuriy Tsiple este în această perioadă protagonistul unui nou spectacol: Ali Baba de Luigi Cherubini, care a avut premiera la mijlocul lunii decembrie 2010 la Opera Națională a Rinului din Strasbourg. Din distribuția spectacolului dirijat de Vincent Monteil mai fac parte Hanne Roos / Émilie Brégeon (Délia), Eve-Maud Hubeaux (Morgiane), John Pumphrey / Mark Van Arsdale (Nadir), Charles Dekeyser (Aboul-Hassan), Jean-Gabriel Saint-Martin (Ours-Khan), alături de Petits Chanteus de Strasbourg și Ansamblul orchestral al Conservatorului din Strasbourg.

Mai multe informații despre noua producție montată în Franța am aflat dintr-un interviu cu Yuriy Tsiple.


Această experiență este una foarte interesantă, mai ales pentru că a fost și debutul meu într-un teatru din Franța. Mai evoluasem de fapt într-un teatru francez la Strasbourg și Colmar în luna noiembrie, cu un concert de muzică rusă, dar acum a fost un debut în rolul titular, Ali Baba. Opera lui Cherubini nu s-a mai cântat din 1963, ultima dată a putut fi ascultată la Teatrul Alla Scala, unde în rolul principal a evoluat regretatul Alfredo Kraus.

Premiera a avut loc la Colmar pe 15 decembrie 2010. S-au desfășurat apoi încă patru spectacole la Teatrul Municipal din Colmar, iar între 3-7 ianuarie 2011 am prezentat la Strasbourg zece spectacole, șapte pentru copii și trei pentru adulți, câte două reprezentații pe zi. Este un program foarte greu. Este posibil să fi fost pentru prima și ultima dată când am acceptat să cânt zece spectacole în cinci zile. Dacă nu ai un pic de tehnică și nu știi de ce să te ferești, îți poți pierde vocea. Spectacolul este foarte reușit, criticile foarte bune. Eu sper că publicul este mulțumit pentru că, în sfârșit, după atâția ani, Ali Baba este pe scenă și lumea poate să înțeleagă despre ce este vorba în această operă a lui Cherubini, foarte puțin cunoscută sau poate chiar deloc cunoscută de noi în secolul XXI.

La sfârșitul lui ianuarie vor avea loc încă patru spectacole la Mulhouse și apoi, între 27-30 aprilie urmează un turneu cu opt reprezentații la Teatrul Louis Jouvet din Paris.


Mulțumim, Yuriy Tsiple, și te așteptăm la Sala Radio pe 21 ianuarie.

De-abia aștept să vin la Sala Radio și să cânt alături de doamna Ruxandra Donose și de maestrul dirijor Julien Salemcour.


Interviu realizat de Andreea Chiselev