Arhivă : Interviuri Înapoi
Start pentru ediția a XXI-a a Festivalului Mozart de la Cluj Napoca
În perioada 9-16 decembrie 2011, se desfășoară la Cluj Napoca ediția cu numărul 21 a Festivalului Mozart, organizat de Societatea Română "Mozart", Filarmonica Transilvania și Academia de Muzică "Gheorghe Dima".
Vă prezentăm în cele ce urmează un interviu cu Adriana Bera, președinta Societății Române "Mozart".
Festivalul Mozart își deschide vineri, 9 decembrie, porțile la Cluj Napoca. Ce aduce nou această ediție față de cele precedente?
Aduce un concert al Orchestrei studenților Academiei de Muzică "Gheorghe Dima". Ne-am gândit să includem în programul festivalului un asemenea concert, după modelul Săptămânii Mozart de la Salzburg, care are în componență în fiecare an un concert al orchestrei Universității Mozarteum. Orchestra noastră va fi dirijată joi seara, în data de 15 decembrie, de către dirijorul berlinez Ferencz Gabor, un oaspete obișnuit și îndrăgit al Festivalului Mozart. De asemenea, această ediție readuce în program Concursul de interpretare, care a fost întrerupt timp de doi ani din motive financiare, așa încât sâmbătă și duminică se va desfășura un concurs pentru formații de trio cu pian. Ca o noutate, vă semnalez faptul că toți soliștii acestei ediții sunt tineri, foarte tineri, unii dintre ei chiar studenți în România sau la mari academii de muzică din Europa sau din Japonia. Avem o serie de tineri interpreți japonezi și o pianistă din China. Deci, este o paradă de tinere talente din toată lumea.
Și în acest an, litera M vine de la Mozart. Cum a evoluat în timp festivalul, dacă am încerca să schițăm un scurt istoric?
Îi datorăm foarte mult profesorului Francisc Laszlo - întemeietorul acestui festival și întemeietorul Societății Române Mozart - cel care a și afiliat această societate la Fundația Internațională Mozarteum de la Salzburg. Ideea noastră a fost ca, în permanență, pe de-o parte să promovăm creația mozartiană, pe de altă parte să promovăm tinerii care se remarcă în interpretarea acestei muzici și să atragem tineri către muzica lui Mozart - tinerii profesioniști și tineri melomani. Am considerat că este muzica cea mai accesibilă și, în același timp, echilibrată; este o muzică cu virtuți educative și foarte atractivă, în același timp.
Vă rugăm să ne spuneți mai multe despre seara muzicală ce deschide festivalul. Cum ați gândit programul și cine sunt cei care îl vor oferi?
Programul acesta a fost gândit de către dirijorul Ladislau Horvath. Ideea era să fie o muzică festivă, cumva, și toate lucrările sunt scrise în Re major, cu o tonalitate foarte luminoasă și benefică pentru psihicul uman. Solistul acestui concert este un tânăr flautist, laureat cu Premiul I la Concursul "Gheorghe Dima", organizat în luna februarie, a acestui an, la Cluj. El este încă student la Conservatorul Național din Paris, se numește Seiya Ueno și, deși atât de tânăr, este absolut fascinant.