Arhivă : Interviuri Înapoi

Marile Premii Prometheus 2011 - o nouă reușită pentru pianistul Mihai Ritivoiu

Publicat: luni, 24 Octombrie 2011 , ora 12.06

Cea de-a X-a ediție a Marilor Premii Prometheus, organizate anual de Fundația Anonimul, și-a desemnat miercuri, 19 octombrie, câștigătorii. Festivitatea care a avut loc la Clubul Prometheus din capitală a fost deschisă printr-un cuvânt introductiv al președintelui juriului, Andrei Pleșu, urmat de prezentarea finaliștilor pentru cele două secțiuni, Opera Omnia - premiul pentru întreaga carieră și Opera Prima - premiul pentru debut.

Juriul a fost format dintr-un reprezentant al fiecărui domeniu artistic din care provin nominalizații: Dan Dediu pentru muzică, Ruxandra Demetrescu - arte vizuale, Eugen Negrici - literatură și Ion Caramitru - artele spectacolului, fiecăruia dintre aceștia revenindu-i rolul de a prezenta finaliștii propriei secțiuni: dirijorul Cristian Mandeal, criticul literar Paul Cornea, pictorul Sorin Ilfoveanu și actorul Horațiu Mălăele pentru Opera Omnia, pianistul Mihai Ritivoiu, scriitoarea Valentina Chiriță, pictorul Alexandru Niculescu și regizorul Marian Crișan pentru Opera Prima.

Reprezentantul Secțiunii Muzică, pianistul Mihai Ritivoiu, a fost în această ediție câștigătorul premiului pentru Opera Prima, în timp ce premiul Opera Omnia a revenit pictorului Sorin Ilfoveanu.


Iată un fragment din prezentarea pe care Dan Dediu, rectorul Universității Naționale de Muzică din București i-a făcut-o pianistului Mihai Ritivoiu la festivitatea de decernare a premiilor Prometheus:

«Mihai Ritivoiu este un pianist echilibrat, care se prezintă de la prima până la a treia, a patra etapă la aceeași temperatură, nu-și pierde cumpătul, are un sunet extrem de sensibil, catifelat și în același timp o stăpânire de sine care frapează în momentul în care îl vezi cântând, de la Bach la Liszt, de la Chopin la Enescu.»


Mihai Ritivoiu este câștigătorul Premiului I al Concursului național de pian înscris în "Zilele Lipatti", organizate anul trecut de Radio România Muzical, dar și al Premiului al III-a și al "Premiului pentru cea mai bună interpretare a unei sonate de George Enescu" la Concursul Internațional "George Enescu" din acest an. La începutul lunii octombrie, pianistul a imprimat în studiourile Radio România Concertul nr.2 de Serghei Rachmaninov alături de Orchestra Națională Radio dirijată de Gheorghe Costin, înregistrare care va fi difuzată în premieră în data de 1 noiembrie, Ziua Radioului.


Despre Premiul Prometheus pentru Opera Prima câștigat miercuri seară, dar și despre activitatea pe care o desfășoară în prezent ne-a vorbit într-un interviu pianistul Mihai Ritivoiu.


Ai obținut din nou un premiu foarte important, încununând parcă un an excelent pentru activitatea ta artistică. Ești un muzician tânăr, aflat la începutul unei cariere promițătoare. Cum apreciezi aceste recunoașteri ale performanțelor tale deosebite? Simți că îți răsplătesc munca sau te responsabilizează și mai mult, îți oferă perspective?

Premiul Opera Prima a fost într-adevăr o frumoasă încununare a acestui an, care mă onorează, însă în același timp sigur că mă responsabilizează, mă obligă ca în activitatea mea viitoare să continui ceea ce am făcut până acum, să adaug noi performanțe și să mă perfecționez.


Referindu-ne strict la aceste premii, te afli acum într-un mediu select, pentru că ai câștigat acest premiu, în timp ce marele pictor Sorin Ilfoveanu a obținut premiul Opera Omnia. Cum este să îți auzi numele legat de asemenea personalități marcante și cum apreciezi importanța acestui premiu, având în vedere faptul că ai concurat cu tineri talentați din alte domenii artistice?

Este cu siguranță foarte onorant și dacă am un regret, este acela că nu am putut fi prezent personal la decernarea premiilor, să fac cunoștință cu ceilalți nominalizați și să-i felicit, însă este un lucru extraordinar să mă aflu în această companie extrem de selectă și din nou aș spune, este o reușită care mă ambiționează și mă responsabilizează în activitatea mea viitoare.


Cum ai primit vestea, te așteptai să câștigi?

Nu pot să spun că mă așteptam să câștig, am văzut biografiile foarte impresionante ale celorlalți nominalizați și eram absolut bucuros și onorat că am fost nominalizat și că mă număr printre finaliști, însă vestea că am câștigat, pe care am primit-o după decernarea premiilor, a fost o adevărată surpriză și desigur una extraordinar de frumoasă.


Deși ai fost distins cu un premiu valoros, nu ai fost să-l ridici, pentru că te afli în Germania cu o bursă. Te-aș ruga să ne vorbești puțin despre această experiență. Cu cine studiezi și ce activități ai acolo?

Mă aflu de puțin timp în Hanovra cu o bursă Erasmus, studiez la Hochshule für Musik, Theater un Medien cu pianistul și profesorul norvegian Einaar Sten Nokleberg, cu care am început deja să lucrez. Pot spune că, deși a trecut puțin timp de când am ajuns, colaborarea noastră a fost intensă și productivă până acum și, desigur, iau parte și la alte cursuri ale facultății.


Pentru că este evident faptul că îți priește activitatea competițională, te-aș întreba ce planuri ai în acest domeniu? La ce concursuri îți dorești să mai participi în viitor?

Sunt mai multe concursuri la care mă gândesc să particip, însă trebuie să fac un plan în funcție și de repertoriile pe care le voi aborda și să realizez un fel de calendar al competițiilor la care urmează să particip în viitor.

Larisa Clempuș