Arhivă : Interviuri Înapoi

Festivalul 'Liszt - 200' la Cluj-Napoca

Publicat: luni, 10 Octombrie 2011 , ora 11.40

Între 6 și 27 octombrie 2011 se desfășoară la Cluj-Napoca Festivalul "Liszt - 200", prin care Opera Maghiară celebrează bicentenarul nașterii marelui compozitor romantic Franz Liszt. Concertele vor avea loc în mai multe săli din Cluj Napoca precum Opera Maghiară, Academia de Muzică "Gheorghe Dima", Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Biserica Reformată, Casa de Cultură a Studenților.

Mai multe informații despre principalele evenimente din program am aflat dintr-un interviu cu domnul Horváth József, director artistic al Festivalului.


Deschideți în data de 6 octombrie la Cluj-Napoca un Festival de mare amploare. Care sunt evenimentele pe care publicul nu ar trebui să le rateze?

Primul concert simfonic va avea în program Missa solennis, lucrare ce nu s-a mai cântat în întregime în forma originală în Cluj și nici în România. Participă, pe lângă Orchestra Operei Maghiare, Corul Radio din Budapesta. Închidem Festivalul în 27 octombrie tot cu un concert vocal-simfonic, la care participă Corul Academic Radio din București și în cadrul căruia vom interpreta, tot pentru prima dată în întregime în România, Legenda Sfintei Elisabeta, un oratoriu de mare calibru, pentru interpretarea căruia Corul Radio din București a fost amabil să învețe în limba germană această lucrare imensă. Între aceste două concerte mari vor fi încă aproximativ 12 concerte, de pian, de orgă, muzică de cameră, precum și un concurs pentru tinerii pianiști.

De asemenea, vom reproduce alături de tineri pianiști acele concerte pe care le-a oferit Liszt în 1846 la noi. În programul Festivalului este înscris și un concert de muzică veche, în care Ansamblul "Jánosi" din Budapesta va căuta acele surse folclorice din care s-a inspirat Liszt când a compus Rapsodiile ungare. Credem că vom prezenta pentru public aproape toate laturile creatoare ale lui Franz Liszt, toate tipurile de compoziții pe care acesta ni le-a lăsat.


În cadrul Festivalului este cuprinsă și ziua în care aniversăm bicentenarul nașterii lui Franz Liszt, 22 octombrie. Cum veți marca această zi?

Am pregătit un simpozion internațional de muzicologie, la care participă, pe lângă savanți din Cluj și din Budapesta, cercetători din București și Iași, orașe în care Liszt a concertat în anul 1846. Vom dezveli de asemenea o plachetă pe clădirea Muzeului Etnografic, unde Liszt a susținut după cunoștințele noastre trei concerte în 1846 și unul în 1879. Este vorba despre o plachetă în trei limbi, pe care stă scris: "În această clădire a cântat marele compozitor și pianist Franz Liszt".

Interviu de Andreea Chiselev