Arhivă : Interviuri Înapoi

Institutul Francez propune o sâmbătă alături de Liszt

Publicat: vineri, 10 Iunie 2011 , ora 14.20

Un pian pe un peron de metrou, Anii de Pelerinaj și Armonii poetice și religioase de Liszt. Toate acestea se înscriu în seria evenimentelor organizate de Institutul Francez din București pentru a celebra bicentenarul împlinit de la nașterea marelui compozitor Franz Liszt.

Mai multe detalii aflăm în interviul ce urmează, acordat de Didier Dutour, atașat cultural pe lângă Ambasada Franței la București și Director adjunct al Institutului Francez din Capitală.


Domnule Dutour, anul trecut Institutul Francez a organizat Marea Zi Chopin. Cu ce se deosebește Marea Zi Liszt din punct de vedere al organizării?

Există similitudini între cele două evenimente, în sensul că în amândoi anii am avut manifestări în spațiul public, dar și în sala de concert. Anul acesta am pus accent pe latura excepțională a evenimentului pentru că, în afară de recitalul susținut de pianistul Nicolae Dumitru în stația de metrou "Unirii 1", sâmbătă, 11 iunie, avem doi mari muzicieni - Brigitte Engerer și Bertrand Chamayou, acesta din urmă interpretând Integrala Anilor de Pelerinaj de Liszt. Deci recitalul se va sfârși în jurul miezului nopții.


Cum se desfășoară recitalul de la Piața Unirii 1 susținut de pianistul Nicolae Dumitru?

Avem un foarte bun pian cu coadă care va fi instalat chiar pe unul dintre peroane. Este acolo o sonoritate extraordinară. Pianul se aude foarte bine în stația de metrou, există o reverberație aparte a sunetului și o minunată sonoritate, deci se aude foarte bine. Au fost alese piese foarte scurte în așa fel încât trecătorii să se poată opri, asculta, și apoi pleca. Deci mai multe piese, cântate pe un pian adevărat, cu un sunet excepțional.


Brigitte Engerer și Bertrand Chamayou. Cum ați putea să îi descrieți pe acești doi artiști invitați?

Sunt două personalități foarte diferite. Brigitte Engerer este o mare pianistă care a studiat mult Liszt de-a lungul carierei sale, are o experiență foarte bogată, i s-a acordat distincția Victoire de la Musique pentru cariera sa, anul trecut. Este o pianistă recunoscută care susține recitaluri la New York și în toată lumea. Bertrand Chamayou este un pianist care acum își clădește cariera. Și lui i-a fost decernat Premiul Victoire de la Musique pentru debut, anul acesta. În același timp își construiește și o discografie cu piese excepționale. A decis să imprime Integrala Anilor de Pelerinaj de Franz Liszt și să o și cânte în cât mai multe locuri. Deci avem doi artiști care sunt în două momente diferite ale carierei lor - Brigitte Engerer este în plenitudinea maturității sale artistice, iar Bertrand Chamayou se află într-o căutare cu adevărat excepțională.


Cine va fi sărbătoritul anului viitor?

Vă voi spune de pe acum, anul viitor, sărbătorit va fi Claude Debussy. Ne gândim deja să concepem un program special menit să reflecteze personalitatea lui Debussy și a muzicii sale, care este mai puțin cântată, dar care scoate la iveală perle și comori. Așa că pregătiți-vă pentru anul viitor, pentru anul Debussy, dar înainte de aceasta, vă așteptăm la manifestările prilejuite de Anul Liszt.


Interviu realizat de Petra Gherasim