Arhivă : Interviuri Înapoi

Turneul Național 'Stradivarius' 2011 al violonistului Alexandru Tomescu, a început!

Publicat: marți, 10 Mai 2011 , ora 10.32

În data de 5 mai 2011, violonistul Alexandru Tomescu a deschis, la Iași, Turneul Național "Stradivarius". Inițiat din dorința de a oferi publicului prilejul de a-l asculta pe muzician interpretând, pe vioara "Stradivarius Elder-Voicu", integrala Capriciilor pentru vioară solo compuse de Niccolò Paganini, turneul cuprinde nu mai puțin de 14 orașe, între care Pitești, Craiova, Onești, Timișoara, Cluj, Sibiu și București, ultimul recital fiind programat în data de 29 mai, la Liceul de Artă din Baia Mare.

La început de turneu, l-am rugat pe Alexandru Tomescu să ne dezvăluie câteva dintre motivele care l-au determinat să aleagă ca temă a seriei de recitaluri o întrebare: Paganini - Înger sau demon?.


Turneul Național "Stradivarius" reprezintă o inițiativă pe cât de singulară în peisajul muzicii românești, pe atât de curajoasă. Ce v-ați propus prin intermediul acestui turneu?

Ceea ce mi-am propus de la bun început în fiecare dintre turneele "Stradivarius", și anume să aduc această vioară celebră cât mai aproape de români - nu doar de cei care locuiesc în București, ci în special de cei din provincie, care nu au poate ocazia să se bucure de sunetul unui instrument de mare calitate. În acest an, Turneul "Stradivarius" a căpătat o importanță mult mai mare pentru mine ca violonist: am ales poate cel mai dificil program scris vreodată pentru vioară și anume integrala Capriciilor de Paganini - o mare provocare pentru mine. Spectatorii vor avea ocazia să vadă o mulțime de lucruri mai puțin obișnuite pentru un recital de muzică clasică - pe scurt, am colaborat cu "Quartz Media Production" pentru a realiza o serie de proiecții video foarte interesante, care vor putea fi urmărite pe un ecran de foarte mari dimensiuni și care vor da contur și formă câtorva dintre ideile conținute în muzică.


Cum apreciați, ca violonist, muzica lui Niccolò Paganini și de ce ați ales-o ca temă principală a turneului?

Paganini a fost compozitorul meu preferat pe când aveam vreo 10-12 ani. Chiar dacă gusturile mele muzicale au mai evoluat între timp, am avut în plan această integrală și mi-am dat seama că a venit momentul să-mi pun în aplicare dorința. În partitura acestor Capricii am descoperit un Paganini surprinzător - extrem de personal, de creativ, profund și filosofic - într-un mod cu totul neașteptat. Muzica este foarte spectaculoasă și această unificare a tuturor Capriciilor schimbă complet - și pentru mine și cred că și pentru ascultători - sensul muzical. Ele devin mult mai puternice și descriu o gradație fantastică a tensiunii muzicale către final.


Alexandra Cebuc