Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu compozitorul Daniel Schnyder

Publicat: marți, 2 Noiembrie 2010 , ora 16.42

Daniel Schnyder a fost compozitor în rezidență al Festivalului de la Moritzburg - ediția 2010. Născut în Elveția, dar stabilit de la New York, Daniel Schnyder se remarcă printr-un stil în care se îmbină formele muzicii clasice și sonoritățile muzicii de jazz. Daniel Schnyder crede în compozitorul-interpret: el însuși și-a prezentat lucrările, în postura de saxofonist solist.


Eu nu sunt un ideolog, nu spun că scriu muzică bună, sau numai că a mea e bună și a celorlalți e proastă. Eu doar contemplu o situație - în anii '60, '70, a da verdicte era obișnuit. Asta este și problema muzicii clasice contemporane; s-a dorit să fie transformată într-un soi de dogmă, de religie. Vedeți, toți compozitorii mari - Beethoven, Mozart, toți, au spart canoanele, și de aceea au fost mari - au creat ceva nou, au creat reguli noi referitoare la crearea muzicii. Ceea ce fac eu în muzica mea este să combin elementele din stilul secolului XX din cele două Americi și din Europa - mă refer aici la formă, la dezvoltare, pentru că forma pieselor este una derivată din muzica clasică, nu din jazz. Însă ritmul derivă din muzica noneuropeană, ceea ce cânt vine din stilul de jazz swing, uneori și stilul de frazare, însă toate acestea sunt parte din cultura noastră comună. Interpreții de astăzi aud un ritm la radio și cu pregătirea lor clasică nu-l pot reda.


Sunteți născut în Elveția, dar locuiți de mult timp în Statele Unite ale Americii. Cum v-a influențat acest lucru?

Locuiesc la New York și avantajul acestui oraș este că acolo sunt mii de muzicieni de peste tot, chiar și din România. Oriunde te uiți, este incredibil, sunt muzicieni indieni, arabi, africani, și am avut proiecte cu toate aceste grupuri atât de diferite.


Ce muzicieni români cunoașteți?

Alexandru Gavrilovici - concertmaestru al orchestrei din Berna, am cântat de mai multe ori împreună. Este dificil pentru mine, sunt mai multe nume, dar, evident, voi în România aveți niște muzicieni fantastici, fără nici un dubiu.

Interviu realizat de Cristina Comandașu