Arhivă : Interviuri Înapoi

Marile Premii ‘Prometheus’ pe anul 2010

Publicat: miercuri, 20 Octombrie 2010 , ora 18.54


Câștigătorii celei de-a IX-a ediții a Premiilor Prometheus, acordate anual de Fundația „Anonimul” au fost desemnați miercuri, 13 octombrie 2010, la Clubul Prometheus din Capitală. Festivitatea a debutat prin cuvântul președintelui juriului, Andrei Pleșu, care a prezentat modalitatea de selecție a canditaților pentru cele două premii, „Opera Omnia” și „Opera Prima”.

Juriul a fost format dintr-un reprezentant al fiecărui domeniu artistic din care provin nominalizații: Dan Dediu pentru muzică, Ruxandra Demetrescu – arte vizuale, Eugen Negrici – literatură și Ion Caramitru – artele spectacolului. Fiecare dintre aceștia a vorbit pentru a-și prezenta propria nominalizare, pentru ca premiile să fie anunțate în final de Andrei Pleșu.

Finaliștii secțiunii „Opera Omnia” au fost pianistul Valentin Gheorghiu, scriitorul Ștefan Agopian, pictorul Ion Grigorescu și actorul Victor Rebengiuc, iar pentru „Opera Prima” au fost propuși dirijorul Tiberiu Soare, criticul literar Andrei Terian, pictorul Adrian Ghenie și regizorul Florin Șerban.

Câștigător al Premiului pentru întreaga carieră a fost desemnat nominalizatul secțiunii „Artele spectacolului”, Victor Rebengiuc (foto), iar Premiul pentru debut i-a fost acordat lui Andrei Terian (foto), nominalizatul secțiunii „Literatură”.

Mai multe informații despre acordarea premiilor am aflat de la compozitorul Dan Dediu, prof. univ.dr. și Rectorul Universității Naționale de Muzică București, membru al juriului:


«Sunt domenii incomensurabile într-un fel și noi a trebuit să le aducem la un numitor comun pentru a exercita un vot. Discuțiile au fost extrem de la obiect, știam despre fiecare dintre finaliști care sunt reperele creațiilor lor. Mi se pare o onoare faptul de a fi prezent printre nominalizați și cred că punctul-cheie al acestor premii, „Opera Prima” și „Opera Omnia”, este acela de a crea o ierarhie valorică în domeniul artelor, astfel ca opinia publică să aibă în continuare câteva repere, venite din partea unor specialiști. Faptul că premiul a fost câștigat de unul sau de altul dovedește liberul arbitru al fiecăruia, implică în același timp un vot democratic și păreri mai mult sau mai puțin subiective.

După părerea mea, cele două premii, un mare actor ca Victor Rebengiuc și o mare pomisiune ca Andrei Terian, un critic de mare anvergură și pe care îl aude toată lumea, nu fac altceva decât să mențină o ștachetă foarte ridicată a Premiilor Prometheus oferite de Fundația Anonimul.»

Andreea Chiselev