Arhivă : Interviuri Înapoi

Un prim portret componistic Adina Dumitrescu, în capitala Finlandei

Publicat: marți, 12 Octombrie 2010 , ora 11.39

Viața muzicală a orașului Helsinki i-a consacrat compozitoarei Adina Dumitrescu un prim portret componistic: un eveniment atât pentru capitala Finlandei, cât și pentru propria biografie a compozitoarei, recitalul a inclus șapte duete desprinse din creația Adinei Dumitrescu și s-a desfășurat în data de 9 octombrie 2010, la Academia “Jean Sibelius” din Helsinki.

Mai multe despre acest eveniment, dar și despre impresia pe care muzicienii finlandezi cu care a colaborat i-au lăsat-o compozitoarei – în interviul care urmează.


Ce semnificație are pentru dumneavoastră acest eveniment și cum este alcătuit programul?

Este primul portret componistic pe care îl am în Finlanda, dar și în viața mea de compozitor. L-am alcătuit din șapte duo-uri - aș fi vrut să fie lucrări mai diverse, am vrut să fac un concert mai deosebit, nu numai o înșiruire de lucrări; dar pentru că aveam multe duo-uri în creația mea, m-am gândit să le înlănțui.


Care au fost criteriile după care ați ales instrumentația și cum reiese mesajul lucrărilor din jocul cu timbrurile acestor instrumente?

Aveam deja câteva lucrări: două pentru vioară și violoncel, una pentru vioară și clarinet mic și una pentru kantele și clarinet bas, care se potriveau pentru instrumentiștii la care mă gândisem. Kantele este un instrument tradițional finlandez, readus la viață în ultimii ani și pentru care se scrie foarte mult astăzi.


Cum s-a dovedit colaborarea cu instrumentiștii finlandezi?

Foarte bună. Sunt extrem de serioși, lucrează cu conștiinciozitate și caută să înțeleagă partitura așa cum a dorit-o compozitorul.

Interviu realizat de Alexandra Cebuc