Arhivă : Interviuri Înapoi

Andrei Dimitriu despre colaborarea Filarmonicii cu Radio România și UER

Publicat: joi, 9 Septembrie 2010 , ora 9.22

Ce înseamnă pentru Filarmonica "George Enescu" colaborarea cu Radio România și cu Uniunea Europeană de Radio și ce impact credeți că va avea proiectul pentru instituția pe care o conduceți?

Acest protocol tripartit înseamnă foarte mult pentru Filarmonică. Proiectul nostru, al echipei actuale de conducere, este ca Filarmonica să reintre în elita muzicală europeană. Este un pariu pe care noi vrem să-l câștigăm și cred că sunt suficiente motive ca să fim optimiști.

Ce înseamnă pentru Filarmonică acest protocol? Imaginați-vă că auditoriul ajunge pe la 1,5 - 2 milioane de ascultători. Cuprinde vreo douăzeci de state europene, deci un spațiu care permite și omologarea performanței artistice, sigur, în măsura în care aceasta există. Și Corul și Orchestra Filarmonicii "George Enescu" sunt structuri artistice de bună calitate. În felul acesta, ca notorietate, Filarmonica va crește, iar Europa va auzi că prima Orchestră simfonică a României este una care merită să fie integrată în circuitul marilor orchestre europene. Și acest lucru ni-l dorim.


S-a stabilit deja care vor fi concertele preluate de Uniunea Europeană de Radio?

Sunt 10 concerte stabilite în proporție de 80%. Acestea vor fi dirijate de Horia Andreescu, Cristian Badea, Jin Wang și, foarte posibil, și Ilarion Ionescu-Galați. N-avem încă acordul domniei sale, dar probabil că o să-l avem.


Larisa Clempuș