Arhivă : Interviuri Înapoi

Valentin Gheorghiu și Gabriel Croitoru în cadrul Seratelor Muzicale în București

Publicat: miercuri, 25 August 2010 , ora 15.40

Un nou recital din cadrul seriei de concerte de la Ateneu are loc miercuri 25 august 2010, avându-i ca soliști pe pianistul Valentin Gheorghiu și violonistul Gabriel Croitoru. Despre colaborarea dintre acești doi muzicieni și programul serii ne-a vorbit într-un interviu violonistul Gabriel Croitoru.

Concertați din nou alături de Maestrul Valentin Gheorghiu. Ce ne puteți spune despre această colaborare – astăzi și de-a lungul anilor?

Mă bucur de fiecare dată când am ocazia să colaborez cu Maestrul Valentin Gheorghiu care, așa cum știe toată lumea, este unul dintre numele cele mai importante ale muzicii românești. A fost întotdeauna o colaborare fructuoasă, având în vedere și relația noastră de prietenie. Ne cunoaștem de foarte multă vreme și sper să colaborăm de cât mai multe ori și de acum înainte.

Cum ați descrie cele trei lucrări din program și punerea în valoare a viorii lui George Enescu prin intermediul acestora?

Am dorit să alcătuim un program atractiv, având în vedere această stagiune de vară. De aceea am și inclus Sonatina de Dvorak și Sonata Kreutzer de Beethoven. Mai avem în program Sonata a III-a de Enescu, care pentru un public să zicem neavizat ar putea părea mai puțin atractivă, însă să ne gândim că vom fi pe scenă împreună cu vioara Guarnieri care a aparținut Maestrului George Enescu și care va aduce un plus emoțional și nu numai, pentru că este un instrument absolut fabulos.

Este pentru a doua oară în această vară când participați la concertele din cadrul Seratelor Muzicale în București. Cum percepeți această serie și receptivitatea publicului față de un astfel de demers?

Mi se pare un lucru absolut grozav faptul că în decursul verii, când de obicei toată lumea este în vacanță, cineva s-a gândit să organizeze o serie de concerte în care să reunească și programe interesante și nume importante ale muzicii românești. Din acest punct de vedere, publicul nu are decât de câștigat. Sigur că la început a fost prezentă poate mai puțină lume avizată, în sensul că nu știau exact ce se întâmplă, fiind pentru prima dată când se organizează această stagiune de vară. Cred însă că aceste Serate se vor mai organiza, pentru că sunt un real succes.

Interviu de Andreea Chiselev