Arhivă : Interviuri Înapoi

La debutul celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de chitară Transilvania

Publicat: marți, 17 August 2010 , ora 12.15

Între 16-21 august 2010 are loc la Cluj-Napoca o nouă ediție a Festivalului Transilvania. Alături de recitaluri și master-class-uri susținute de chitariști din România și din străinătate au loc două concursuri: unul de chitară solo și unul de muzică de cameră. Mai multe infomații am obținut de la Directorul artistic al Festivalului, chitaristul și profesorul Constantin Andrei.


Ne aflăm în pragul cele de-a 8-a ediții a Festivalului Transilvania. Cum s-a îmbogățit aceasta comparativ cu anii precedenți?

Ca de fiecare dată, sperăm ca această ediție să fie și mai bună. Ca noutate, avem un recital de muzică medievală, susținut de Duo Continuo din Hunedoara: Mircea Goian, viola da gamba și Nicolae Szekely, lăută. De asemenea, în cadrul Concursului de muzică de cameră avem înscrise 20 de formații, majoritatea din țări ca Belgia, Germania, Spania, Polonia, Ucraina și asta ne bucură foarte tare, deoarece vedem că festivalul nostru stârnește de fiecare dată interesul scontat.


Pe lângă concursul de muzică de cameră există și concursul de chitară solo.

Sigur, acesta se desfășoară pe patru categorii de vârstă: prima până la 10 ani, a doua până la 13 ani, a treia până la 16 și a patra fără limită de vârstă.


În fiecare zi a festivalului au loc și cursuri de măiestrie. Cine sunt profesorii invitați?

Profesorii invitați sunt Sebastian Montes și Katrin Klingeberg, Andras Csaki, Gerhard Reichenbach, Rafael Aguirre, Antal Pusztai și Davin Pavlovits, alături de profesori și chitariști din România. Atât dimineața cât și după-amiaza au loc cursuri de măiestrie în trei locații: la Academia de Muzică „Gheorge Dima”, Colegiul Protestant „Apafi Mihály” și Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca.

Și în fiecare seară avem la Biserica Protestantă, care până acum a fost arhiplină și sperăm și anul acesta, recitaluri care atrag un număr mare de melomani, să spunem iubitori ai chitarei.
Interviu realizat de Andreea Chiselev