Arhivă : Interviuri Înapoi

Compozitorul și muzicologul Gheorghe Firca la 75 de ani

Publicat: luni, 19 Aprilie 2010 , ora 13.32

Gheorghe Firca și-a aniversat ziua de naștere în data de 15 aprilie 2010, prilej potrivit pentru a-l invita să ne dezvăluie câteva considerații cu privire la compoziție și muzicologie - principalele sale domenii de activitate. Despre ce își dorește muzicianul să realizeze în continuare, dar și despre sensul unor noțiuni precum Armonie și Memorie - citiți în interviul care urmează:


Cum vă amintiți primul contact cu muzica și ce v-a determinat să vă îndreptați pașii spre acest domeniu?

Ca orice copil care avea parte în familie de o educație mai specială, am început să studiez pianul; m-am atașat de muzică tot mai mult, am învățat și puțin violoncel și, ulterior, m-am înscris la Liceul de Muzică din Timișoara.


Armonia și Reflexele memoriei au însemnat direcții principale în preocupările dumneavoastră științifice. Pot fi realizate conexiuni între sonoritățile muzicale și percepția umană asupra timpului?

Armonia este un domeniu al gândirii și al înfăptuirii muzicale, cât despre Reflexele memoriei - acolo e mai mult o metaforă, dacă vă referiți la titlul cărții mele: Memoria este un dat psihic al omului, care îl menține nu numai în contact cu existența sa, ci și cu Universul.


O parte importantă a creațiilor dumneavoastră muzicale este inspirată de specificul românesc. Cum apreciați revenirea la tradiție, astăzi?

Postmodernismul înseamnă o redescoperire, dacă nu o reinventare a tradiției; ancorarea în tradiție încă poate arunca o umbră de neîncredere asupra creatorului ca personaj care nu poate ieși din trecutul istoric și din propriul trecut. În continuare, în domeniul compoziției, vreau să scriu o lucrare pentru orgă în care să înfățișez spiritul Liturghiei ortodoxe și să valorific ceva din tezaurul muzical al acesteia.

Interviu realizat de Alexandra Cebuc