Arhivă : Interviuri Înapoi

Concursul Național de Creație, Critică și Interpretare «Mihail Jora», ediția XX, București, 13 - 21 martie 2010

Publicat: marți, 16 Martie 2010 , ora 14.55

Organizată sub egida Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România, competiția - coordonată și avându-l ca președinte al juriului pe prof. univ. dr. Grigore Constantinescu - are ca scop atât promovarea tinerelor talente, cât și a creației componistice din țara noastră în rândul iubitorilor de muzică - pornind de la personalitatea lui Mihail Jora.

Concursul are, la această ediție, două secțiuni: canto și critică muzicală. La secțiunea "canto", din juriu mai fac parte Maria Slătinaru-Nistor, Ionel Voineag, Cristina Soreanu și Liliana Dumitrache. Juriul secțiunii "Critică muzicală" este alcătuit din Valentina Sandu-Dediu și Grigore Constantinescu, cel cu care am stat de vorbă despre eveniment.


Ce ați pregătit pentru actuala ediție a Concursului «Mihail Jora»?

Pentru această ediție sunt câteva noutăți. În primul rând, este prima competiție care se desfășoară în co-organizare cu Universitatea Națională de Muzică din București, apoi prin realizarea unor noi elemente competiționale: este vorba de adăugarea concursului de compoziție și a concursului de critică muzicală alături de celelalte secțiuni. Pentru interpretare, anul acesta ne prezentăm doar cu secțiunea de canto, la care s-au înscris 10 concurenți, având în juriu câteva personalități importante ale vieții muzicale, universitare și interpretative românești.


Cui se adresează concursul și în ce fel veți promova câștigătorii?

Concursul se adresează tinerilor care nu au împlinit încă vârsta de 30 de ani, este vorba de cântăreți - toate vocile - și se desfășoară în paralel pe două grupări: voci de femei și voci de bărbați. Concursul va fi recompensat cu premii acordate de Universitatea Națională de Muzică și de Uniunea Criticilor Muzicali din România. Câteva premii speciale aduc omagiu unor mari artiști din trecut: Valentina Crețoiu și Șerban Tasian - Premiu acordat de soprana Ioana Bentoiu, Valentin Teodorian - Premiu acordat de Liliana Pavelescu, soția compozitorului și cântărețului și Lisette Georgescu - Premiu pentru acompaniament pianistic acordat de către Nicolae Georgescu, fiul artistei. De asemenea, Uniunea Armenilor acordă un premiu ca omagiu adus marelui cântăreț care a fost David Ohanesian.


Sunteți fondatorul Concursului «Mihail Jora». Care este rolul acestuia în viața muzicală românească, din 1991 și până în prezent?

Rolul este tocmai promovarea valorilor generațiilor tinere și un criteriu de apreciere a posibilităților lor de a se impune în viața muzicală, lucru care a fost deja realizat - dacă vorbim despre canto putem să menționăm doar un nume, dar nu este singurul, Marius Brenciu, care este actualmente un cântăreț internațional.

Interviu realizat de Andreea Chiselev