Arhivă : Interviuri Înapoi

Marin Constantin la 85 de ani

Publicat: luni, 1 Martie 2010 , ora 15.41
Marin Constantin este, în momentul de față, una dintre cele mai importante figuri ale muzicii românești. Vorbim despre fondatorul și liderul celui mai cunoscut ansamblu coral românesc, și anume Corul Național de Cameră "Madrigal". Marin Constantin a împlinit, în data de 27 februarie, frumoasa vârstă de 85 de ani, prilej cu care ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit atât despre un trecut subiectiv cât și despre un viitor obiectiv.

Când v-ați dat seama pentru prima oară de chemarea dumneavoastră către dirijat?

Când eram la Buzău la Școala de învățători, Școala normală, datorită faptului că profesorul de acolo, care mi-a fost mai târziu profesor și la Universitatea de Muzică, maestrul Ioan D. Vicol, m-a numit să dirijez corul clasei. Pe urmă, jucând și teatru acolo cu unii colegi ai mei, am fost stimulat de dumnealui, încet, încet, să conduc formația școlii, apoi și o formație mixtă, din care făceau parte și fetele de la Școala Normală. Așteptam cu nerăbdare întâlnirile cu fetele de la Școala Normală de fete la vârsta aceea, la 15, 16, 17 ani, întâlniri care aveau semnificațiile pe care le cunoașteți.

Care a fost primul moment în care ați devenit conștient de nivelul incredibil de celebritate atins de Corul Madrigal?

Lucrasem deja destul de mult când am început să lucrez la o formație care să-mi răspundă la o serie de exigențe care izvorau din curiozitățile mele de viitor intelectual și de muzician în același timp.

Care ați spune că este cheia succesului în muzică?

Cheia succesului e o îmbinare foarte fină, adâncă, puternică, între studiu și talent.

Ați spune că aveți un concert sau o înregistrare preferată a Corului Madrigal?

Eu le stimez pe toate. Nu e numai meritul meu pentru o împlinire pe linia aceasta, e meritul celor cu care am colaborat.

Ce vedeți în viitorul muzicii românești?

Cum să vă spun, la 85 de ani, din păcate, privirea e mai slabă decât în anii puternici, în anii plini de viață. Nu sunt un pesimist, însă nu mă pot situa pe poziția optimistului pentru că nu este deloc o zodie, ca timp, ca vreme, favorabilă împlinirilor la nivel artistic. Și nu din cauza oamenilor. Românii sunt dornici să realizeze lucruri frumoase în domeniul acesta. Dar aceste dezbateri dintre oamenii politici te obligă să-ți dai seama că este mai important, în aceste vremuri, să se înfrunte și mai puțin să se apropie de ceea ce școala și biserica ne-au învățat, ca oamenii deplini din punct de vedere al vârstei, al conștiinței și al culturii, să realizeze frumusețile care constituie baza unei existențe demne și deosebite.

Interviu realizat de Andra Ivănescu