Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu în exclusivitate cu violonista Sarah Chang

Publicat: duminică, 14 Februarie 2010 , ora 12.42
Celebra violonista americana Sarah Chang va concerta la Ateneul Român în 14 februarie 2010. Recitalul face parte dintr-un turneu international pe care artista îl efectueaza în anul 2010, împreuna cu pianistul Andrew von Oeyen. Programul va cuprinde Sonata în La major de César Franck,  Fantezia de Christopher Theofanidis, prezentata în premiera în România, si Sonata nr.3 op.108 în re minor de Johannes Brahms. Artista ne-a acordat în exclusivitate un interviu, din care am extras fragmentul urmator.


Anul acesta sustineti un turneu de recitaluri foarte amplu. Care sunt obiectivele acestei calatorii muzicale si în ce zone veti concerta?

Merg în turnee foarte des, sustin concerte tot timpul. Este normal. Ceea ce este diferit de aceasta data este faptul ca va fi un turneu de recitaluri. Cea mai mare parte a concertelor pe care le sustin sunt împreuna cu o orchestra, sunt concerte mari. Nu dau prea multe recitaluri. Acesta este primul turneu de recitaluri din ultimii trei ani si sunt foarte entuziasmata. În cadrul acestui turneu am fost deja în Asia - Coreea, Vietnam, Hong Kong. În Europa voi cânta în România, apoi în Marea Britanie, la Londra, în Elvetia, la Zürich, în Italia, Germania si în multe alte locuri. Dupa ce voi strabate Europa, voi merge în SUA, la New York, Los Angeles, San Francisco. Este un turneu foarte amplu si sunt foarte încântata.


Printre orasele în care urmeaza sa sustineti recitaluri, exista vreunul în care nu ati mai fost?

Cred ca nu. În general, am fost în toate marile orase ale lumii sau în marile centre muzicale. Si în România am mai fost, am cântat cu orchestra, si în toate celelalte orase. Este minunat pentru ca sunt în lumea muzicii de multi ani si am ajuns sa stiu ce orase îmi plac, unde exista un public receptiv si este o placere.


Veti interpreta acelasi program în toate aceste locuri?

Da, în acest turneu de recitaluri. Voi cânta Sonata de Brahms, Sonata de Franck si o piesa noua care a fost scrisa pentru mine de compozitorul american de origine greaca Christopher Theofanidis. Este un program superb. Dupa ultimul recital pe care îl voi sustine în martie, voi intra direct într-o perioada de concerte: Brahms, Bruch, si voi interpreta pâna la finalul anului doar concerte cu orchestra.


Ati fost invitata în Festivalul International "George Enescu", anii 2001 si 2003. Ce amintiri pastrati Bucurestiului si publicului de aici?

România este incredibila. Îmi amintesc de publicul deosebit de entuziast si de cultivat din punct de vedere muzical. Am fost impresionata de cât de iubita este muzica clasica. Festivalul "George Enescu" are un renume international si toata lumea îl cunoaste. Stiu ca am mâncat prea mult în România, pentru ca mâncarea era foarte buna. Îmi amintesc ce tara frumoasa este si de-abia astept sa ma întorc acolo.


Veti interpreta, dupa cum spuneati, doua sonate - de Brahms si de Frank - precum si Fantezia de Theofanidis. În ce masura va defineste acest program?

Ma caracterizeaza foarte mult, pentru ca este un program romantic. Acesta este tipul de repertoriu în care ma simt cel mai confortabil. Brahms este unul dintre compozitorii mei favoriti. Tocmai am înregistrat Concertul sau pentru vioara si mi-am petrecut în compania lui Brahms un an întreg, asa ca sunt încântata sa interpretez acum Sonata. Despre Sonata lui Frank pot spune ca este preferata mea. O piesa absolut minunata. Iar lucrarea noua, cea care mi-a fost dedicata [Fantezia de C. Theofanidis] caracterizeaza preocuparile mele actuale. Încerc sa cânt cât mai multe piese contemporane, lucrez mai mult cu compozitorii actuali. Cred ca întregul program ma reprezinta foarte, foarte bine.


Întregul interviu acordat de Sarah Chang în exclusivitate pentru Radio România Muzical va fi difuzat în emisiunea Povestile de succes ale muzicii.
Monica Isacescu