Arhivă : Interviuri Înapoi

Dirijorul Manfred Honeck – ''Mi-ar plăcea să concertăm și la București''

Publicat: joi, 4 Februarie 2010 , ora 15.15
Manfred Honeck (foto) a dirijat pentru prima oară Orchestra din Pittsburgh în 2006. De curând, cunoscutul dirijor și-a prelungit contractul care-l leagă de această orchestră până în 2016.


V-ați început cariera muzicală în țara dumneavoastră natală – Austria – după care ați dirijat mai multe orchestre europene mari. De curând, însă, ați semnat un contract pe termen lung care vă leagă de Orchestra Simfonică din Pittsburgh. Ați spune că preferați viața muzicală din Statele Unite celei din Europa?

Consider că Statele Unite ale Americii au orchestre minunate, iar cea din Pittsburgh este una dintre cele mai bune. Există aici o tradiție fantastică, iar de această instituție sunt legate numele unor mari dirijori precum Lorin Maazel, Mariss Jansons. Otto Klemperer a fost și el aici. Când am preluat eu cârma, am considerat-o o mare onoare. Mă bucur că sunt aici și că pot dirija această orchestră americană cu tradiție până în anul 2016.


Ce ne puteți spune despre relația dumneavoastră cu această orchestră?

În primul rând sunt niște muzicieni excepționali deoarece, după cum știm, standardele tehnice sunt, în America, foarte ridicate. Ce are această orchestră deosebit este plăcerea cu care membrii acesteia fac muzică și faptul că le place să muncească. Au un entuziasm fenomenal și, indiferent de ce repertoriu abordăm, rezultatul e întotdeauna foarte bun. Recent am scos un CD cu Simfonia I de Mahler, care s-a bucurat de recenzii favorabile. Mă bucur foarte tare că reușesc să dezvălui, alături de această orchestră minunată, o nouă perspectivă asupra creației lui Mahler.


Ce proiecte aveți, alături de Orchestra din Pittsburgh?

Vom susține în curând un concert care o va avea ca solistă pe Anne-Sophie Mutter la Carnegie Hall. Vom cânta și Simfonia I de Mahler acolo. Vom avea un turneu european, vom trece prin multe capitale și orașe importante. Din păcate, Bucureștiul nu se numără printre ele, deși mi-ar plăcea să cântăm și aici. Între orașele pe care le vom vizita se numără însă Viena, Praga, Budapesta, Paris, Frankfurt. Va fi deci un turneu destul de lung pentru o orchestră americană.


De asemenea, în mai 2010 veți susține un concert la Musikfestspiele în Dresda. Ce așteptări aveți de la colaborarea cu Jan Vogler, care va interpreta Concertul pentru violoncel de Schumann?

Jan Vogler este un violoncelist minunat și cred că va interpreta extraordinar acest concert de Schumann. Suntem atât de bucuroși să putem cânta într-o clădire foarte frumoasă - Semperoper. Dresda este de asemenea unul dintre orașele germane cu o tradiție muzicală veche și bogată. Suntem onorați, ca orchestră americană, să avem ocazia să participăm la acest festival, mai ales alături de Jan Vogler, acest mare violoncelist al vremurilor noastre.


Cu ce alți soliști v-a făcut o deosebită plăcere să colaborați?

Lucrăm cu mulți soliști minunați. Dacă vă uitați la ce avem planificat în această stagiune veți observa pianiști de excepție precum Yefim Bronfman, Emanuel Ax. Anul trecut, în concertul de deschidere l-am avut ca solist pe Lang Lang. Avem și violoniști excepționali, Hilary Hahn, Anne-Sophie Mutter, Hans-Peter Zimmermann, Joshua Bell, Gil Shaham. Avem elita violoniștilor aici, în familia noastră din Pittsburgh.


Ce muzică ați spune că face parte din repertoriul dumneavostră ideal?

Dirijez și multă muzică contemporană. Nu pot face asta oriunde, însă, când am fost pentru prima oară în Pittsburgh am dirijat o lucrare în primă audiție mondială – este vorba despre o lucrarea a compozitorului american de origine iraniană Reza Vali. Și când am revenit în Pittsburgh pentru a doua oară am dirijat premiera mondială a Concertului pentru clarinet și orchestră de Alan Fletcher. Deci în cadrul celor două vizite pe care le-am făcut la Pittsburgh înainte să fiu director artistic, am cântat premiere mondiale ale unor lucrări contemporane.

Mi se pare de asemenea important să am grijă de compozitorii care vin din Viena, din Austria, țara în care m-am născut. Mă refer, desigur, la Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms, Bruckner, Mahler. Aceștia constituie repertoriul meu de bază, dar asta nu înseamnă că nu dirijez și muzica secolului XX. În aprilie voi dirija Stravinski - Sacre du printemps.


Există cumva vreo lucrare pe care v-ați dorit poate dintotdeauna s-o dirijați, dar nu ați avut ocazia?

Sunt multe lucrări pe care aș vrea să le dirijez. Avem, desigur, un repertoriu cu mii de piese pe care probabil nu le vom putea cânta niciodată. Dar mi-ar plăcea să pot dirija Simfonia a 8-a de Mahler, ceea ce nu am făcut până acum.


La final, ați dori să le transmiteți ceva ascultătorilor noștri?

Vreau doar să-i salut pe toți iubitorii de muzică clasică. România are soliști extraordinari, în mod deosebit Radu Lupu, pe care l-am invitat și la Stuttgart. Este un prieten extraordinar și mă bucur că mai are încă o legătură strânsă cu România. Încă o dată toate cele bune și salutări iubitorilor de muzică clasică din România.
Interviu realizat de Andra Ivănescu