Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Tasha Rodrigues, cântareata supranumita Orhideea Neagra

Publicat: sâmbătă, 23 Ianuarie 2010 , ora 16.52
Desi numele Tashei Rodrigues nu este foarte cunoscut în România, cântareata sud-africana este o personalitate muzicala de renume în tara ei de adoptie, Italia, care a desemnat-o în anul 2008 cea mai buna voce feminina a sa. Demn de mentionat este faptul ca anul trecut cântareata l-a întâlnit la New York pe Presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama; totodata, ea a primit, în 2007, Trofeul Multietnica, pentru lupta sa împotriva apartheid-ului - regimul rasist impus de guvernele minoritatii albe în tarile Africii de Sud. Concertul programat pe data de 23 ianuarie 2010 la Hard Rock Café a însemnat un bun prilej pentru a o invita la dialog.


Ce va aduce în tara noastra?

Am venit la Bucuresti cu prilejul unui mini turneu pe care îl realizez în România. Urmeaza o serie de aparitii, deschisa de concertul programat în Hard Rock Café. Acesta este principalul motiv pentru care va vizitez.


V-ati nascut în Angola, ati crescut în Portugalia si Brazilia, iar astazi locuiti în Italia. În ce sens v-a influentat, în plan muzical, experienta vietii pe trei continente diferite?

M-am nascut în Angola si am crescut în Occidentul european - în Italia, Portugalia - deoarece fac parte dintr-o familie de turisti - parintii si sora mea lucreaza în domeniul diplomatic. Datorita lor, am avut sansa sa calatoresc foarte mult, dupa care am decis sa ma stabilesc în Italia si sa îmi încep cariera muzicala în aceasta tara. Italia înseamna foarte mult pentru mine, este un fel de centru al Orbitei: acolo gasesc linistea de care am nevoie, pentru a-mi desfasura activitatea, deoarece industria muzicala este foarte bine dezvoltata. În aceasta tara, genuri muzicale precum pop si soul sunt la mare cautare si tot ceea ce se întâmpla pe plan international ajunge cu o mare viteza. Toata muzica pe care am creat-o în Italia a fost promovata foarte bine si a ajuns rapid peste hotare; înainte de orice, aceasta tara are un important renume international.


Anul trecut ati lansat un proiect muzical inedit, prin intermediul caruia ati dorit sa aduceti un omagiu regretatei cântarete sud-africane Miriam Makeba. Ce reprezinta ea pentru dumneavoastra si cum intentionati sa continuati aceasta initiativa?

Am început acest proiect sub forma unui turneu international, pentru ca o consider pe Miriam Makeba o mare cântareata, care a luptat din rasputeri pentru libertatea poporului african. Acum ea nu mai este, dar eu voi continua aceasta lupta în locul ei, în acelasi mod în care ea a facut-o: prin muzica. Libertatea nu reprezinta doar eliberarea de apartheid, sau de rasism, ci înseamna mai ales eliberarea mentalitatii noastre. Cu totii trebuie sa luptam pentru a fi cu adevarat liberi: fara conditii impuse, fara bariere - cred ca trebuie sa convietuim în aceasta lume, sa fim mai uniti decât am fost pâna acum.


I-ati dedicat cea mai recenta piesa a dumneavoastra, The Human Race, Presedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, cel care cu putin timp în urma a primit Premiul Nobel pentru Pace. Cum considerati ca reflecta aceasta distinctie asteptarile oamenilor din partea sa?

Asteptarile celorlalti sunt, bineînteles, foarte mari în ceea ce îl priveste pe Barack Obama. Tocmai de aceea am compus aceasta piesa, pe care i-am dedicat-o, fara sa fac acest lucru din motive de ordin rasial - în prezent, bariera dintre rasele alba si neagra începe sa dispara. De fapt, problema care trebuie rezolvata este atitudinea oamenilor: africani, europeni, nord-americani, sud-americani. Trebuie sa ne gândim ca lumea merge mai departe, trebuie sa ne dezvoltam mentalitatea, sa fim mai creativi si sa ne ajutam mai mult între noi. Pe scurt, trebuie sa ne concentram asupra lucrurilor care conteaza cu adevarat: avem nevoie de schimbare pentru a fi liberi, liberi sa începem o noua viata.
Interviu realizat de Alexandra Cebuc